Morsomt med litt luksusmat innimellom synes jeg. Russisk belugakaviar fikk jeg først sansen for på et cruice til St Petersburg på 90-tallet. Da fråtset vi i denne delikatessen hver dag og slurpet det i oss med spiseskje og svelget det ned med russisk “champagne”. Selvfølgelig smakte det nydelig. Etter den turen har jeg ikke spist det så ofte, men jeg har jo spist det når jeg har vært i Praha og Budapest for eksempel, og enkelte andre steder også.
Og jeg er virkelig glad i russisk kaviar, det smaker veldig mye bedre enn for eksempel løjrom, selv om det også er godt. Limfjordskaviar og lodderogn spiser jeg rett og slett ikke, synes det smaker pyton. “Feilen” med russisk kaviar er imidlertid at den er ekstremt kostbar. Belugakaviar er verdens dyreste kaviar og har farge fra svart til lys grå og til nesten hvit. 100 gram av kaviaren nedenfor koster 906 kr her i landet. Det er definitivt ikke den dyreste, den dyreste jeg har funnet koster 3 250 kr for 40 gram! Du kan se at det er belugakaviar ved at lokket på glasset er blått. Har noen lyst til å bestille over nett kan det enten kjøpes hos Caviarcaspien eller hos Importøren.
Jeg besøkte Grüne Woche i Berlin i januar og der hadde mange land i verden sine stands hvor de presenterte matspesialiteter. På denne messen skaffet jeg meg blant annet delikatesser som trøfler og altså russisk belugakaviar. På skjærtorsdag, serverte jeg det som forrett.
Som tilbehør til kaviaren hadde jeg blinis. Det har jeg laget tidligere også og denne oppskriften er jeg veldig fornøyd med. Blinisene har en mild og nøytral smak som harmonerer veldig godt med kaviaren. Dette er virkelig snadder altså. Men man behøver selvsagt ikke russisk kaviar for å servere blinis, man kan bruke røkelaks, reker, spekemat og mye annet også.
Ingredienser til ca 40 stk små blinis:
2 egg
3 dl melk
2 ts tørrgjær
1 1/2 dl bokhvetemel og 1 1/2 dl vanlig hvetemel, men man kan også droppe bokhvetemel og bruke 3 dl vanlig hvetemel i stedet
1/4 ts salt
50 g smeltet, avkjølt smør
Smør til steking
Tilberedning
Varm melken til ca 37 grader
Bland gjæren i melken
Tilsett melet
Tilsett salt
Skill eggeplommer og eggehvite
Visp sammen eggeplommene og hell i deigen
Visp deigen/ røren sammen til en jevn masse, bruk håndmixer eller lignende
Pass på at røren ikke er for tykk, den skal være omtrent som pannekakerøre
Dekk til bollen med et klede og la den stå i minst 1 time
Etter en time så har røren små bobler på toppen og har hevet seg litt
Smelt og avkjøl smøret
Pisk eggehvitene stive
Vend først smøret og deretter de stivpiskede eggehvitene forsiktig inn i deigen
Smelt smør i pannen og stek plettene ved middels varme
Du bestemmer selv hvor store du vil ha dem, jeg liker dem små og tar derfor 1 ss med røre per plett
Snu plettene når de er pent gyldne på undesiden
Jeg serverte på denne måten:
1 skje creme fraishe på hver
1 stor teskje belugacaviar
litt sjalottløk
1 liten bit soltørket tomat
tynne strimler med agurkskall
bittelitt revet sitronskall (kun det gule)
Men server med det du måtte ha + tykkelse på lommeboken
Forslag til annen topping av blinisene:
Smør på creme fraishe
Topp med serranoskinke
Pynt etter ønske
Men det er ikke mye som er bedre enn belugakaviar da.
Ikke alle er enige…………………
Nam, nam, en elegant og lekker forrett. Men det funker kanskje også med løyrom? Litt dyrt med denne belugaen i lengden… 😉
Hehe, ja det er jo ikke hverdagskost. Bruk løjrom eller sikrogn i stedet :o))