Jeg er en snartur hjemom fra New York før jeg reiser videre til Barcelona. Blir ikke så mye matlaging i denne perioden, så derfor legger jeg ut oppskrift på noen gode rundstykker jeg bakte før påske. Til disse urterundstykkene brukte jeg en grunnoppskrift jeg har brukt flere ganger tidligere. Opprinnelig fant jeg den på Passion for baking, men det nye med disse rundstykkene har jeg funnet på selv. Jeg laget to forskjellige typer, en som bare var tilsatt urter og krydder og en som i tillegg var fylt med kremost og hvitløk. Begge smakte nydelig, men jeg fant ut at de muligens hadde to bruksområder. Den ene passet best med pålegg mens den andre passet best som tilbehør til suppe el.l.
Grunnoppskriften finner du her, men jeg gjengir også oppskriften så du skal slippe å bla frem og tilbake dersom du skal bake disse.
Ingredienser:
2 dl melk
50-60 g smør
2 dl varmt vann
1 ss sukker
1 ts havsalt
50 g gjær
ca 6-700 g hvetemel
Diverse hakkede urter, ta det du har. Jeg brukte en god neve med oregano og rosmarin
Krydder av forskjellig slag
Evt smøreost etter smak og behag
Evt hvitløk
(Jeg hadde bare nøytral philadelphiaost så jeg presset 2 fedd hvitløk og blandet i osten. Du kan like gjerne bruke ferdig smakssatt kremost)
Fremgangsmåte:
Varm melk og smør 1 1/2 minutt i microen
Hell dette i bakebollen
Tilsett varmt vann, havsalt og sukker
Mikse dette sammen på lav hastighet til det er godt blandet
Tilsett litt av melet, 1-2 dl
Tilsett gjær
La maskinen fortsette å gå på lav hastighet
Tilsett resten av melet, litt om gangen
Miks til alt er godt blandet, minst 10 minutter
Tilsett urter og krydder
Miks videre i ca 5 minutter
Legg håndkle over bakebollen og la det heves til dobbelt størrelse, ca 50 minutter
Del deigen i 12 deler (rundstykkene blir store så hvis du vil ha mindre deler du deigen i flere deler)
Hvis du vil lage varianten med kremost så gjør du dette:
Ta et deigemne og klem det ganske flatt
Legg en ts kremost eller mer i midten
Brett kantene over kremosten og form emnet som et rundstykke
Dette er felles for begge typene:
Legg dem i en smurt form, tett inntil hverandre (du kan selvsagt sette dem på en stekeplate med bakepapir også)
Heves i ca 45-50 minutter
Pensle med vann
Dryss gjerne frø på rundstykkene (valmuefrø, sesamfrø, karve o.l.)
Settes i forvarmet ovn, 170 grader varmluft
Stekes 30-40 minutter