Pimpede frokostegg

Egg

For en tid tilbake ble jeg inspirert av et bilde på Instagram som viste et ovnsbakt egg. Jeg kopierte retten og falt totalt for den etter første smak. Jeg tror ikke det er mulig å mislykkes med egget, det lager seg selv i ovnen. Dessuten ser det en del kulere ut enn et vanlig speilegg, og smaker altså bedre.

Man setter ovnen på 200 grader, tar en liten ildfast form og heller 1 ts vann i formen. ( 1 form per person) Deretter tilsetter man 2 ts usaltet smør og setter formen i ovnen.

Når smøret har smeltet tar man formen ut av ovnen og  tilsetter eggehviten fra egget/ eggene. Personlig bruker jeg 2 egg per form. Sett formen med hviten tilbake i ovnen og la den stå til den blir hvit og nesten har stivnet, ca 2-3 minutter.

Ta så ut formen igjen og hell plommen(e) forsiktig over hviten, den må ikke sprekke. Inn i ovnen igjen i ca 1,5 – 2 minutter.

Ta ut formene og strø over litt flaksalt og ellers det du ønsker. Jeg elsker trøffelolje og bruker det, andre kan bruke tabasco eller andre sauser eller laksekaviar, kaperers, ansjos – rett og slett det man liker.

Poenget med å bake egget på denne måten er at hvite og plomme trenger ulik tilberedningstid, så når man først lar hviten stivne og deretter tilsetter plommen blir begge perfekte.

Det var Anders Tangen som hadde laget egget på Instagram, men såvidt jeg forstod var det opprinnelig Hellstrøms oppskrift.

Etter å ha laget dette egget en del ganger fikk jeg lyst til å dra det litt lenger, og pimpet det opp en del.

Jeg fulgte fremgangsmåten i starten, men da jeg hadde satt formen med vann/ smør i ovnen vispet jeg eggehvitene halvstive. Jeg la også et par skinkeskiver i hver form før jeg helte oppi hviten. Da jeg satte dem i ovnen vokste de nesten som soufflé. Hvitene måtte stå i ovnen litt lenger , ca 4 minutter.

IMG 4508

IMG 4512

Deretter tilsatte jeg plommene som beskrevet over og lot dem stå innet 1,5 – 2 minutter.

IMG 4514

Resultater var smashing rett og slett.

IMG 4518

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *