Karamellisert gulrotsuppe

IMG_4275

Til jul fikk jeg boken Modernist Cuisine at home og jeg har selvsagt lest en del i den. Mye morsomt, mye merkelig og mye utfordrende. Hva med en stripete omelett for eksempel? Boken er opptatt av matkjemi og har mye av de samme prinsippene som Ferran Adria brukte på El Bulli. Det er også mye bruk av sous vide, trykkoker etc i oppskriftene. I dette tilfellet brukes trykkoker og hvis du ikke allerede har en så bør du snarest skaffe deg en.

IMG 2567

Det er flere matretter/ fremgangsmåter jeg har lyst til å prøve, men jeg må gjøre det stykkevis og delt og ha litt pause mellom hvert forsøk. Heldigvis hadde Hobbykokken laget denne suppen tidligere så jeg finleste hans oppskrift også. Han hadde imidlertid byttet gulrotjuicen med appelsinjuice, noe som visstnok også smakte nydelig. Jeg beholdt imidlertid den opprinnelige gulrotjuicen, og var kjempefornøyd med det.

Dersom du ikke har trykkoker kan du fint lage suppen i en vanlig kjele også, men den karamelliseringen man oppnår ved bruk av trykkoker gir en helt spesiell smak som det ikke er mulig å oppnå ved vanlig koking.

Ingredienser:

 • 125 g smør
 • 500 g gulrøtter, skrelt og skåret i staver
 • 1/2 ts natron
 • 1/2 ts salt
 • 4 dl gulrotjuice (evt appelsinjuice)
 • 10 g ferskrevet ingefær
 • 1/2 ts karve, finhakket (jeg benyttet spisskummin i stedet)

 

Fremgangsmåte:

 • Smelt smør på middels sterk varme
 • Tilsett gulrøtter, salt og natron
 • Rør godt rundt slik at det blander seg
 • Sett på lokket og pass på at det er i låst posisjon
 • Skru på sterk varme
 • Skru ned varmen når du har oppnådd fullt trykk
 • La suppen småkoke i 15 minutter
 • Ta trykkokeren vekk fra platen og skru av platen
 • Sett kjelen i vasken og hell rennende kaldt vann over lokket for å redusere trykket
 • Når trykket er borte tar du av lokket og tilsetter de øvrige ingrediensene
 • Kok opp og la blandingen småkoke i ca 5 minutter på middels sterk varme
 • Purér blandingen med en stavmikser og hell over i suppeskåler

 

Pynte suppen:

Hvis du ønsker å ha sammen pynt som meg så finner du “oppskrift” på dette hos Hobbykokken. Men det er så enkelt som å blande kremfløte og creme fraiche, ta det i en sprøytepose og lage sirkler. Deretter tar du en kniv eller en spisepinne som du drar gjennom sirklene. Mitt første forsøk ble ikke 100 % vellykket, men øvelse gjør som kjent mester. 

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *