De beste fastlavensbollene

 

Boller

Oppskriftene til disse bollene har jeg tatt fra Morten Schakenda, bakeren i Lom som de fleste har hørt om. Han er, etter min mening, den aller beste på gjærbakst her i landet. Selv har jeg bakt flere av brødene hans, og de er noe helt for seg selv. Hvis man skal bake etter hans prinsipper så tar det tid, men det er ikke noe mer arbeid enn annen gjærbakst. Det er bare så mye heving som skal til, og man kan jo gjøre noe annen mens baksten heves. Disse bollene tar imidlertid ikke noe særlig lenger tid enn andre boller, og de er vel verdt tiden det tar.

På bakeriet i Lom veier bollene 175 gram og jeg kan love at det er store boller. Jeg lot mine boller veie 125 gram, og det ble noen skikkelige megaboller det også.

Til fastlavn er det vanlig å fylle bollene med krem, og jeg valgte å fylle noen av dem med en blanding av kremfløte og vaniljekrem, halvparten av hver. Jeg la også på et par teskjeer med bringebærsyltetøy, men man kan selvsagt bruke det syltetøyet man vil, eller rett og slett friske bær.

IMG 2853

Ingredienser:

Dette gir ca 15 boller, hver på ca 120-125 gram

1 kg hvetemel

1/2 liter helmelk

150 gram sukker

15 gram salt

15 gram kardemomme

1 stort egg

50 gram gjær (gjerne den røde pakningen som er beregnet på søt gjærbakst)

150 gram usaltet smør i terninger (romtemperert)

 

Fremgangsmåte:

Ha alle ingrediensene utenom smøret i eltebollen

Elt på sakte fart i ca 15 minutter

Tilsett smør i små terninger

Elt videre i ca 15 minutter

Pass på at smøret er eltet godt inn i deigen

Dekk bollen med plast og la den heve til dobbelt størrelse, 1 – 1,5 time

Hvelv deigen ut på bakebrdet og form bollene i ønsket størrelse

Sett dem på et stekebrett med bakepapir, dekk dem med plastfolie

La dem heve til dobbelt størrelse, 1 – 1,5 timer

Pensle bollene med sammenvispet egg

Stek dem i forvarmet ovn på over- og undervarme , 180-200 grader, i ca 15 minutter

IMG 1333

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

One Comment on “De beste fastlavensbollene”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *