Meny i romjulsselskap


Det har vært lite aktivitet på Mammas Kokebok i romjulen, det skyldes at det har vært andre aktiviteter som har blitt prioritert. En av aktivitetene har vært mat, mye mat og lesing av kokebøker. Fikk Stiansen inviterer til fest av datteren min til jul og ellers leser jeg Hellstrøms siste måltid og Ekte mat av Andreas Viestad.

Vi har vært invitert i selskap og vi har invitert til selskap. Begge deler betyr god og mye mat. Og nå er det en dag til nyttårsaften, noe som også betyr mye og god mat. Hovedretten vår på nyttårsaften i år blir fasan.  Vi har alltid en eller annen eksklusiv fugl på menyen denne kvelden, som regel har det vært and, men også vaktler og ryper har blitt servert. I år skal jeg prøve meg på fasan for første gang. Jeg kommer tilbake med oppskrifter på nyttårsmiddagen senere.

Nå er det menyen i romjulsselskapet som gjelder:

Forrett:

forrett1 Til forrett valgte jeg en lakseceviche med mango. Dette er en rett jeg har laget flere ganger tidligere og som jeg liker veldig godt. Den er frisk og syrlig og skjerper apetitten.

Hovedrett:

hovedrett Til hovedrett hadde jeg reinsdyrfilét med portvinssaus og baconsurret  rosenkål. Jeg serverte safranpoteter med trøffelolje som tilbehør.

Krydre filéten godt med salt, pepper og timian

Legg i kjøleskapet noen timer

Brun filéten raskt på alle sider slik at den får farge

Ta pannen av platen og sett ned varmen

Sett pannen tilbake på platen når den ikke er så varm lenger, og stek videre noen minutter

Det som er vanskelig når man steker i pannen uten termometer er selvsagt at kjøttet kan bli for mye stekt, så man må passe på. Det tar bare noen minutter før kjøttet er ferdig.

Kjenn på den med fingeren, hvis den er veldig myk trenger den litt lenger tid. Det er bedre at den er for lite stekt enn for mye.

Ta den ut av pannen og la den hvile 10 min

Jeg pleier da å dele den på midten for å sjekke at den er passe stekt, hvis den er altfor blodig legger jeg den tilbake i pannen noen minutter til.

Steker du filétene i stekeovnen bør den tas ut når termometeret viser ca 56-58 grader.

Saus:

3 sjalottløk
1 ts brunt sukker
2 dl portvin
2 l viltkraft
2 ss smør

Hakk løk og stek den gyllen i gryte med smør. Ha i brunt sukker og la det karamellisere seg. Hell på portvin og kok uten lokk til halve mengden er igjen.

Tilsett viltkraft og kok inn til det gjenstår 5 dl. Jevn om nødvendig sausen med maisenna. Smak til med salt og pepper.

Pisk inn smør (monter) rett før servering.

Safranpoteter med trøffelolje:

Skrell ønsket antall mandelpoteter og 2-3 gulerøtter og del dem i små terninger.

Kok dem møre i vann tilsatt safran. Siden safran koster en formue her i landet kan man også bruke gurkemeie for fargens skyld.

Hell av vannet og la dem dampe tørre

Mos dem med en gaffel eller et annet egnet redskap (aldri foodprosessor)

Ha litt smør i bunnen av kjelen og ta potetmosen opp i kjelen

Tilsett crème frâiche i ønsket mengde og bland sammen

Tilsett hakket rosmarin, salt og pepper

Til slutt tilsatte jeg noen dråper hvit trøffelolje, men det er ikke nødvendig selv om det høyner smaken.

Baconsurret rosenkål:

Jeg er ikke spesielt begeistret for vanlig kokt rosenkål, men da jeg fikk tips om å surre den i bacon eller pancetta på bloggen Mat på bordet så måtte jeg jo prøve det.

Surr bacon og løk til det blir mykt (dette kan gjøres dagen før)

Kok rosenkåk ca 5 min i lettsaltet vann og la den dampe tørr

Ha bacon/løkblandingen i en kjele og tilsett rosenkålen.

Dryss på litt salt og pepper

La dette surre sammen til det blir varmt.

Dessert:

pannacotta4_thumb1 Jeg valgte en dessert jeg har laget flere ganger tidligere; syrlig vaniljepanacotta. Jeg er veldig glad i den desserten og mitt inntrykk er at også gjestene liker den. Jeg fant ikke nektariner denne gangen og valgte mango i stedet, det smakte også deilig. Jeg laget mangosalaten på nøyaktig samme måte som nektarinsalaten.

Og etterpå:

Man blir så usannsynlig mett etter slike middager, i alle fall når vi i grunnen spiste to porsjoner av både forrett og hovedrett. I tillegg var det selvsagt også apetizer til champagnen og diverse oster etter hovedretten. Derfor gjennomføringen av Hode, skulder, knær og tå :o))

trim2

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *