Moren min pleide alltid å lage “ordentlig” sylte av grisehode, men det har jeg aldri våget meg på. Ikke har jeg lyst heller, og det er slett ikke sant at hodesylte er så mye bedre enn all annen sylte. Jeg har prøvd ulike måter å lage sylte på, og har funnet ut at sylte av tynnribbe er den beste som finnes. Dessuten synes jeg det er koselig å lage julepålegg selv, det er jo bare da man gjør det og aldri ellers i året.
Ingredienser
Ca 1 kg tynnribbe med svor
1 ss salt
1 ts pepper
1/2 ts malt nellik
1/2 ts knust allehånde
1/2 ts malt ingefær
1 1/2 ss gelantinpulver
Fremgangsmåte
Skjær ut bena på ribben, bruk en liten spiss kniv
Kok opp lettsaltet vann og legg ribba i
La det trekke ved 80 grader i ca 1 time
Bland sammen krydder og gelantin
Vri et kjøkkenhåndkle godt opp i varmt vann.
Legg kledet ned i en rund bolle, 15-20 cm i diameter
Ta opp ribba og legg på en skjærefjøl el.l.
Avkjøl litt slik at det går greit å holde/ skjære i ribba
Skjær av svoren og del den i mindre biter
Skjær kjøtt og fett i skiver / biter og legg det hver for seg
Dekk bunnen av bollen med svor og legg kjøtt og fett lagvis. Strø krydderllandingen mellom lagene Avslutt med svor
Pakk kjøkkenhåndkleet tett rundt sylten og surr stramt med hyssing
Legg sylten i kokekraften, kok opp og la det trekke ved 80 grader i ca 1 time
Ta opp sylten og la den hvile i ca 30 minutter den legges i press til neste dag (ca 6 kg press)
Sylten oppbevares i svak saltlake i kjøleskapet
Saltlake:
Kok opp 5 liter vann
300 gram salt
1 ss sukker
Avkjøl
Hei!
Oppbevarer du sylten i saltlake så lenge den “lever” eller er dette foe en begrenset periode ?
Skal prøve oppskriften din i morgen, virker spennende!
Thor
Hei!
Jeg oppbevarte den i saltlaken inntil jeg synes den var salt nok (noen dager) og så i en boks el.l. resten av levetiden.
Lykke til og god jul
Hei,
først tusen takk for at du deler din kunnskap med andre.
Når den ligger i salt lake etter ferdigkokt hvor lenge kan jeg ha den før den “går ut på dato”? og går det an å fryse den frem til jul fks?
mvh
Hei! Dette var litt vanskelig spørsmål, men jeg TROR at den holder sef ca 1,5 uke. Mulig den holder seg lenger. Frysing er helt greit, det har jjeg gjort selv. Lykke til 🙂
Denne vil jeg prøve , har lagd hodesylte i mange år , men det er veldig mye søl 🙂
Håper den faller i smak da :o) Lykke til.
Hei pp dei å takk for ei superenkel oppskrift:) gleder meg sykt til å prøve sykta etter laken.. Men jeg lurte på om den skal ligge innpakket i tørkle i laken og eller om den skal pakkes ut først?:)
Jeg lar sylten ligge innpakket i laken inntil den er ferdig . Lykke til, håper det smaker :o)
Hei! Dette så interesant ut, så det må jeg prøve.
Men det jeg lurer på er om man kan bruke potetmel isteden for gelatinpulver? 🙂
Nei, det ville jeg absolutt ikke anbefale. Du må heller finne en erstatning for gelantin hvis du er allergisk el.l. Buljonggele og agar-agar kan f.eks brukes
har nå laget dobbel av denn oppskrift, lurer bare på ca tid i presse
Et døgn før den legges i lake