Jeg er glad i sterk mat fra for eksempel India, Pakistan og Thailand. Fra tid til annen slår jeg til med en eller annen typisk rett derfra, og denne gangen er det Jalfrezi jeg har laget. Resultatet ble veldig bra , men hvis du ikke er like glad i sterk mat som meg så bør du halvere mengden på krydder og chili, for dette er ikke bare sterkt, det er veldig sterkt. For meg var det perfekt når jeg hadde raita oppå. Risen jeg serverte ved siden av er safranris av batsmaniris og dette tror jeg er verdens beste ris. Normalt spiser jeg nesten aldri ris, synes ikke det smaker noe, men denne smaker definitivt helt nydelig. Jeg skal ikke ta æren for denne risen, den er det nemlig kokken på den indiske restauranten Shalimar her i Moss som har laget til meg. Neste gang skal jeg be om å få oppskriften på den. Det finnes oppskrifter på safranris på nettet, de har jeg aldri prøvd. Jeg regner nemlig med å bli skuffet etter å ha smakt Shalimars. Har du lyst til å prøve å lage selv så finner du en oppskrift HER.
Jalfrezi er en pakistansk curryrett og den kan også serveres som vegetarrett . Vil man lage vegetarutgaven er det vanlig å tilsette squash i stedet for kylling.
Oppskriften til denne jalfrezien har jeg funnet forskjellige steder på Nettet, plukket litt her og litt der og utelatt og tilføyd ingredienser for egen regning.
Ingredienser 4 personer:
- 4 kyllingfiléter
- 2 løk, hakket
- 2 røde chili uten frø
- Olje til steking
- 1 boks tomater med chili
- 1 ts malt spiskummen
- 1 ts malt koriander
- 1 ts safran (i nødsfall gurkemeie)
- 1 ts chilipulver
- 1 ts garam masala
- 1 ts dijonsennep
- 2 ss tomatpuré
- saft av 1/2 lime
- 1/2 ts sukker
- 1 neve frisk koriander
- 1 boks butterbeans
- Salt og pepper
Fremgangsmåte:
- Del kyllingen i terninger og stek forsiktig, litt om gangen i 5-6 minutter (skal ikke bli brunt)
- Ta kyllingen over i et fat og la den stå på benken
- Tøm pannen for eventuell væske
- Ta olje i pannen og surr løk og chili til det er blitt mykt, men ikke brunt
- Ta løk og chili oer på fatet som kyllingen er på
- Bland alt krydderet i en liten bolle (spiskummen, koriander, safran, chilipulver, garam masala)
- Ta olje i pannen og surr krydderet 1 minutt
- Tilsett tomatboksen og kok opp
- Tilsett tomatpuré og sennep
- La dette surre i ca 15 minutter
- Tilsett limesaft og sukker og la det surre videre i ca 5 minutter
- Tilsett kylling og løk og la det surre i ca 5 minutter
- Tilsett bønnene
- Skru ned varmen og det trekke ca 10 minutter
- Tilsett koriander
- Smak til med salt og peppe
Tilbehør:
Ris (aller helst safranris slik jeg har nevnt over)
Raita, du finner oppskriften min på raita HER, men jeg gjengir den også nedenfor
Oppskrift Raita:
Ingredienser til 4 personer:
- 1/2 boks gresk eller tyrkisk yoghurt
- 1/2 agurk
- 2 tomater
- litt purre
- 1 neve mynte
- litt spisskummen
- salt og pepper
Fremgangsmåte:
- Riv agurken grovt, legg den i en bolle og hell over litt salt
- La den stå på benken i 20-30 minutter
- Klem ut vannet den har avgitt
- Bland agurken med yoghurten
- Finhakk resten av ingrediensene og bland opp
- Smak til med salt og pepper
- La stå i kjøleskapet minst 1 time for at smakene skal få “satt seg”.
Servering:
Legg jalfrezo i bunnen av en dyp tallerken og legg safranris oppå
Topp med raita og litt hakket koriander
Hvis du når du lager raita rister spisskuminen litt lett i en tørr stekepanne (pass på så den ikke blir brent) så får du en ennå bedre raita.
La den gjerne stå natta over i kjøleskapet.
Man bør droppe midten både på agurken og tomaten slik at man får mindre væske i den.
Hopp over purren – ha i fersk koriander og mynte.
pynt med fersk koriander før servering 😉
Herlig.
(PS hils Jørn)
Hehe, kan godt hilse Jørn, men fra hvem? Takk for gode råd med raitaen. Jeg har prøvd med koriander og mynte også, det er kjempegodt. Tror jeg har oppskrift på det også :o)
Skal naturligvis hilse fra Kalle 😉
Skjønte jo det da kanskje ;o) Men har du noe etternavn, Kalle?
Ser nydelig ut dette! Gleder meg til å gi dette til min pakistanske mann, og håper han blir imponert 🙂
Men jeg lurer på, finnes det hermetiske tomater MED chili? Eller er det meningen å blande tomater og chili hver for seg? Isåfall, hvor finnes det?
Joda, du kan få kjøpt hermetiske tomater med chili, de har det i alle butikker tror jeg. Det er standardvare på lik linje med hermetiske tomater med paprika, oregano osv. I tillegg skal du ha fersk chili også, må jo brenne litt. Lykke til, så koselig at du lager mat fra mannen din sitt hjemland.