Svinekoteletter med tomat- og chilipesto

banoffee med mer 042

Svinekoteletter er noe jeg aldri lager og jeg tror det er 20-25 år siden jeg spiste det sist. Jeg er ikke så glad i svinekjøtt og jeg foretrekker filét uansett hvilket kjøtt det handler om, med unntak av lammekoteletter da. Men en dag tenkte jeg på hvem som spiser svinekoteletter, for det er tydelig at mange spiser dem. De finnes i alle butikker og hvorfor skulle de det hvis ingen kjøpte. Tja, ikke vet jeg. Jeg vet imidlertid at pork chops er mye mer populært utenlands.

Jeg vet ikke hvorfor jeg ikke bruker svinekoteletter, jeg likte det da jeg vokste opp. Moren min laget nemlig verdens beste, de var så møre at de falt fra hverandre. Har ingen anelse om hvordan hun fikk det til, den hemmeligheten tok hun med seg i graven og alle hennes håndskrevne oppskriftsbøker er forsvunnet. Jeg tenker mye på hvor de kan ha blitt av for de skulle jeg veldig gjerne hatt.

Denne gangen ville jeg lage kotelettene med et litt annerledes tilbehør enn jeg er vant med. Lette på nettet og det er hundrevis av oppskrifter der. Valget falt på Jamie Oliver, jeg stjal sausen hans, men fant på resten selv:

Ingredienser:

 • 4 svinekoteletter
 • Olivenolje
 • Timian
 • Salt og pepper
 • 10 laurbærblader
 • 1 ss fennikelfrø
 • 3 dl eplejuice
 • 1 ss dijonsennep
 • 4-5 ss creme fraishe, ikke lett-utgaven
 • 1 ss smør

 

Fremgangsmåte:

Kotelettene:

 • Ta fennikelfrø, laubærblad og timian i en morter sammen med 1 ss havsalt og knus til en masse
 • Klapp kotelettene lett og smør dem med olivenolje
 • Stek kotelettene på høy varme på begge sider til de får en pen brunfarge

banoffee med mer 032

 • Ta dem ut av pannen og legg dem til side
 • Smør kotelettene inn med krydderblandingen

banoffee med mer 034

 • Slå ned varmen og la de surre på svak varme 5-6 minutter på hver side avhengig av tykkelsen

Sausen:

 • Ta eplejuice og sennep i en kjele
 • Kok opp og la det koke inn til halvparten
 • Tilsett creme fraishe og kok opp igjen
 • La det koke inn litt til slik at sausen tykner
 • Ta deretter sausen vekk fra platen
 • Tilsett smøret og pisk opp, sausen skal “skinne”
 • Smak om det trengs mer av et eller annet krydder

Tomat- og chilipesto

 • 1 neve soltørkede tomater
 • 1/2 neve basilikum
 • 1/2 rød chili uten frø
 • 0,75 dl god olivenolje eller solsikkeolje
 • salt og pepper

Dette var et veldig fint gjensyn med koteletter, og den nye måten å lage dem på smakte fortreffelig. Nå vi det ikke gå så mange år før neste kotelettmiddag det er helt sikkert.

banoffee med mer 045

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *