Pai med røkelaks, asparges og Västerbottenost

IMG 0533

Pai er en super rett som man kan spise både kald, varm og lunken. Dessuten passer den både som lunch og middag, dessert eller hovedrett. Jeg har laget haugevis av ulike paier, og det er mange ulike oppskrifter på bloggen.

Men denne paien fant jeg på nettsiden til Meny og så trikset og mikset jeg litt med urter og krydder. Den ble virkelig helt nydelig,  muligens fordi Västerbottenost er en av mine favorittoster. Så i denne retten må man absolutt bruke denne osten for å få fram den spesielle smaken. Man får i alle fall kjøpt den på Meny, men sikkert andre steder også.

Når det gjelder paibunnen så kan du selvsagt lage den selv, men du kan også kjøpe den ferdig. Vanligvis lager jeg bunnen selv, men denne gangen kjøpte jeg den ferdig. Og helt ærlig så merket jeg ingen forskjell. Så tror neppe jeg gidder å lage selv flere ganger. Men hvis du ønsker å lage deigen selv så finner du oppskrift og fremgangsmåte nedenfor:

Jeg brukte også en vanlig springform på ca 22 cm i stedet for paiform denne gangen.

 

Paibunn:

250 g hvetemel

125 g kaldt smør i terninger

1 dl vann

Bland alle ingrediensene  og kjør dem sammen i en kjøkkenmaskin til en glatt deig

Sett deigen i kjøleskapet i ca 30 minutter

Kjevle ut deigen og kle en springform på 22-23 cm. Husk å smør formen med olje først

Husk å kle kantene på formen også

Prikk bunnen med en gaffel

Forstek bunnen på nederste rille i forvarmet stekovn , 200 grader i ca 20 minutter

 

Fyll:

6 egg

60-70 g Västerbottenost

1 liten kartong matfløte

4-5 grønne asparges

3 vårløk i tynne skiver

1 neve persille

1 pakke Røkelaks i skiver

 

Fremgangsmåte:

Del hver asparges i 3 deler

Del røkelaksskivene i strimler

Legg dette i et mønster nederst i paibunnen

Fordel vårløken over

Pisk sammen egg, fløte, ost, salt, pepper og evt annet krydder

Bland inn persille 

Hell dette i paibunnen

Stek paien på ca 200 grader i ca 40 minutter midt i ovnen

Følg med på stekingen og sett ned temperaturen og flytt til nederste rille hvis du synes oversiden blir for mørk

Avkjøl paien 10-15 minutter før du tar den ut av formen

Pynt gjerne paien med litt røkelaks og persille el.l.

 

Servering:

Jeg serverte paien med en enkel salat og en rømmesaus laget av rømme, majones, kapers, oliven og krydder

IMG 0532

 

Du finner oppskriften til Meny her :https:  https://meny.no/oppskrifter/Pai/Pai-med-rokelaks-og-asparges/

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *