Pai er en super rett som man kan spise både kald, varm og lunken. Dessuten passer den både som lunch og middag, dessert eller hovedrett. Jeg har laget haugevis av ulike paier, og det er mange ulike oppskrifter på bloggen.
Men denne paien fant jeg på nettsiden til Meny og så trikset og mikset jeg litt med urter og krydder. Den ble virkelig helt nydelig, muligens fordi Västerbottenost er en av mine favorittoster. Så i denne retten må man absolutt bruke denne osten for å få fram den spesielle smaken. Man får i alle fall kjøpt den på Meny, men sikkert andre steder også.
Når det gjelder paibunnen så kan du selvsagt lage den selv, men du kan også kjøpe den ferdig. Vanligvis lager jeg bunnen selv, men denne gangen kjøpte jeg den ferdig. Og helt ærlig så merket jeg ingen forskjell. Så tror neppe jeg gidder å lage selv flere ganger. Men hvis du ønsker å lage deigen selv så finner du oppskrift og fremgangsmåte nedenfor:
Jeg brukte også en vanlig springform på ca 22 cm i stedet for paiform denne gangen.
Paibunn:
250 g hvetemel
125 g kaldt smør i terninger
1 dl vann
Bland alle ingrediensene og kjør dem sammen i en kjøkkenmaskin til en glatt deig
Sett deigen i kjøleskapet i ca 30 minutter
Kjevle ut deigen og kle en springform på 22-23 cm. Husk å smør formen med olje først
Husk å kle kantene på formen også
Prikk bunnen med en gaffel
Forstek bunnen på nederste rille i forvarmet stekovn , 200 grader i ca 20 minutter
Fyll:
6 egg
60-70 g Västerbottenost
1 liten kartong matfløte
4-5 grønne asparges
3 vårløk i tynne skiver
1 neve persille
1 pakke Røkelaks i skiver
Fremgangsmåte:
Del hver asparges i 3 deler
Del røkelaksskivene i strimler
Legg dette i et mønster nederst i paibunnen
Fordel vårløken over
Pisk sammen egg, fløte, ost, salt, pepper og evt annet krydder
Bland inn persille
Hell dette i paibunnen
Stek paien på ca 200 grader i ca 40 minutter midt i ovnen
Følg med på stekingen og sett ned temperaturen og flytt til nederste rille hvis du synes oversiden blir for mørk
Avkjøl paien 10-15 minutter før du tar den ut av formen
Pynt gjerne paien med litt røkelaks og persille el.l.
Servering:
Jeg serverte paien med en enkel salat og en rømmesaus laget av rømme, majones, kapers, oliven og krydder
Du finner oppskriften til Meny her :https: https://meny.no/oppskrifter/Pai/Pai-med-rokelaks-og-asparges/