Fiskegrateng er skikkelig tradisjonsmat, det er i alle fall jeg vokst opp med. Det er også en rett som er fin å lage hvis man har rester av fisk. Man kan bruke akkurat den fisken man ønsker i gratengen, på bloggen har jeg oppskrifter med både torsk, kveite og laks.
Fremgangsmåten og ingrediensen kan varieres, jeg har for eksempel brukt grovraspet grønnsaker i sausen her, men ellers er det nok mest vanlig å servere grønnsakene ved siden av.
Denne oppskriften rekker til 4-6 personer.
Ingredienser:
ca 500 gram renskåret torsk
2 store gulrøtter, raspet
1 liten eller 1/2 stor sellerirot, raspet
1 persillerot, raspet
1/2 rødløk, finhakket
1 vårløk i tynne rnger
1/2 fennikel, raspet
1,5 dl ukokt makaroni
2 ss smør
3 ss hvetemel
Ca 4 dl melk
1 ts salt
1 ts hvit pepper
1 ts muskatnøtt
3 egg
Panko eller strøkavring
evt revet ost
Fremgangsmåte:
Sett ovnen på 200 grader
Kok makaroni
Rasp grønnsakene
Kok opp vann og la fisken trekke i 7-8 minutter
Avkjøl den litt og del den i passe store biter
Smelt smør og rør inn hvetemel og spe med melk og evt fiskekraft
Kok opp sausen under omrøring og smak til med krydder
Avkjøl sausen litt og vend inn makaroni og grønnsaker
Skill eggene og vend inn eggeplommer og fisk
Stivpisk eggehvitene og vend dem deretter forsiktig inn i gratengen
Fyll gratengen i en smurt form
Dryss over panko/ strøkavring og evt ost
Stek gratengen på nederste rille i 40-50 minutter
Server med kokte mandelpoteter, evt remulade/ rømme og en enkel salat