Siden jeg ikke spiser kjøtt lenger bruker jeg selvsagt andre produkter som inneholder mye protein og jern, blant annet Tofu.. Tofu er et soyabasert produkt som er mye brukt i vegansk matlaging. Den har ikke så mye smak i utgangspunktet så den bør derfor bearbeides.
I motsetning til mange andre likte jeg tofu fra første gang jeg smakte den og nå bruker jeg den ofte. Som nevnt er den en fullverdig proteinkilde på lik linje med kjøtt, egg og melk. Samtidig er den lav på karbohydrater, fett og kalorier. Den er rik på jern, fiber, B-vitamin og er helt kolesterolfri (Kilde: Veganmisjonen)
Det er to hovedvarianter av Tofu, den faste og den myke. Den faste kan man skjære i skiver og terninger og egner seg godt til steking. Etter steking har den en kjøttlignende konsistens. Den myke er kremet og kan brukes til dip for eksempel.
Den faste tofuen kan ha flere smakstilsetninger, den kan være røkt eller tilsatt forskjellige urter og krydder. Disse egner seg godt som pålegg, gjerne med avokado eller tomat som tilbehør. Jeg har også lest at flere bruker den røkte tofuen som bacon.
Jeg henter mange idéer hos Veganmisjonen , som har mange gode oppskrifter og andre tips . Jeg er en novise på tofufronten og har bare brukt det ca 1 år, men liker det stadig bedre og bruker det ofte. Hittil har jeg brukt det i gryter og i pastaretter, men det mange muligheter. Det er lett å finne tips på nettet, ta utgangspunkt i dem og lage sin egen versjon.
Etter min mening er det fint å vende tofubitene i mel og deretter steke dem ved høy varme så de får en gyllen farge og er sprø utenpå og myke inni.
Man får kjøpt Tofu i de fleste dagligvareforretninger, jeg kjøper vanligvis på Meny. Men asiatiske butikker har større utvalg og lavere pris. Helsekostforretninger har vanligvis også bra utvalg.
Jeg vil nok publisere flere oppskrifter med tofu fra tid til annen så da kan du jo prøve en av dem hvis du vil.
Her finner du link til en oppskrift jeg la ut for en stund siden Middag med Tofu og sopp
Og i kveld står det wok med tofu på menyen hos Casa Ramberg.