For noen dager siden fant jeg fram mye av grønnsakene jeg hadde i kjøleskapet for å få brukt dem opp. Jeg har alltid mye forskjellige grønnsaker siden mesteparten av maten vi spiser er plantebasert. Så denne gangen ville jeg bruke opp en del rester som hadde ligget der en stund.
Jeg bestemte meg for å lage en smakfull grønnsakssuppe av alt sammen, og den ble virkelig helt nydelig. Jørn mente det var den beste grønnsakssuppen han hadde spist, og sånt er jo gøy å høre.
For å få så god smak må man også ha god kraft, det smaker ikke like godt med buljongterninger. Men hvis man ikke har tilgang på god kraft kan man selvsagt bruke terninger også. Den fonden jeg bruker kan man ikke kjøpe i butikken, den er beregnet på restauranter og storkjøkken. Jeg får tilgang på denne fantastiske kraften via en person som har drevet restaurant tidligere og selger forskjellig fond via sin nettbutikk. . Den er rett og slett helt fantastisk.
Nedenfor finner dere oppskriften på suppen jeg laget, men om du ikke har alle disse grønnsakene så bruk det du har.
Ingredienser:
- 1/2 sellerirot i terninger
- 2 persillerøtter i terninger
- 5-6 små / middels gulrøtter i terninger
- 1 fennikel i tynne skiver
- 1/2 løk i tynne skiver
- 1/2 purre i tynne biter
- 2-3 gulbeter i terninger
- 4 hvitløkfedd, hakket
- 4 poteter i terninger
- 2-3 stilker stangselleri i små terninger
- 1 boks/eske borlottibønner eller svarte bønner
- 1/2 pakke edamamebønner (finnes i frysedisken)
- Ca 2 liter vann eller mer (så det blir passe kraft)
- Grønnsakskraft
- 1 neve bladpersille
- Ca 10 cherrytomater delt i to
- Rosmarinkrydder
- Timiankrydder
- 1/2 ts carry
- 1 ts cayennepepper
- 1 pakke frosne vegetarboller eller kjøttboller for de som vil
Fremgangsmåte:
- Kok opp vann og tilsett grønnsakskraft
- Kutt opp/ hakk alle grønnsakene
- Legg dette i gryten etterhvert som det blir ferdig oppdelt
- Kok opp og la det småkoke 30-40 minutter eller til det er ferdig (det kan gjerne koke lenger)
- Tilsett urter og krydder (smak til og tilsett evt mer)
- La de koke opp
- Tilsett bønner og kjøttboller (edamamebønnene kan tilsettes fra frossen tilstand)
- La det få et oppkok
- Så er det bare å spise
Oppskriften holder til 6 personer og kan gjerne fryses.