Cruisekonseptet

IMG 9423

 

Som nevnt elsker vi cruise. Å «bo på ett hotell i mange byer er helt herlig» og avslappende. Å velge riktig lugar/billett er en vitenskap i seg selv. Jo bedre lugar/suite – desto mer av mat og drikke er inkludert. Vi har valgt «øvre middelklasse», dvs Club-continental suite – alltid med balkong. Men man kan få suiter i alle størrelser og prisklasser. Alltid med balkong, hyggelig å snuse på været ute når man våkner, kanskje spise frokost der, ta et glass før middagen og en nightcap under stjernehimmelen før man sovner.

Det varierer litt fra skip til skip og rederi til rederi, men som regel er det en hovedrestaurant der alle kan spise – i tillegg til en buffetrestaurant. Azamara har i tillegg to spesialrestauranter, primært vinklet mot hhv. kjøtt og fisk som er inkludert for suitepassasjerene. Vi foretrakk disse da det er mindre støy og litt bedre kvalitet på mat og servering. Vi liker at middagen er «litt pen». Poolrestaurant på dekk med deilig salat og enkel mat, koselige Mosaic cafe med nydelig kaffe, te og søte fristelser. 3-4 andre barer, hvorav èn pianobar. Afternoon tea på lugaren – hvis du vil. Mat hele døgnet – om man ønakser. Deilig mat overalt! Men – var den litt bedre tidligere? Og – det er et «kjedelig ilandsproblem» at mange av rettene er de samme fra dag til dag – og år til år..

Vår drikkepakke var oppgradert, men ikke den mest eksklusisve. 3-4 sorter hvit-, 3-4 sorter rød- , samt rosê-vin og musserende. Diverse sorter øl og 10-15 cocktailer eller «bart brennevin». I tillegg en champagne og en flaske sprit etter eget ønske ved ankomst. Holder i massevis – men man kan alltid kjøpe seg opp.

Ellers på cruise er det flotte show. Bra treningsstudio og en del andre fasiliteter. Spa-avdeling – men med svært dyre behandlinger. Ekskursjoner i bøtter og spann, men vi synes også disse er alt for dyre, så vi ordner evt. oss selv.

Dyrt..? Ja… Spørs hvordan du regner: 11 netter på et fint hotell. 3-4 restaurantmåltider pr. dag. Det du ønsker av drikke. Og transport fra by til by. Ikke sikkert regnestykket er så galt til slutt sammenlignet med øvrige feriereiser.

Vi slutter aldri å da på cruise, men tar nå en liten pause fra Azamara. Vårt neste cruise går i november med Celebrity og i sommer prøver vi elvecruise i Frankrike.

Nedenfor skriver jeg litt mer om ulike cruise og gir en del råd og avkrefter noen myter.

Jørn og jeg er vel det man kan betegne som ganske erfarne cruisere. Vi har vært på mange ulike cruise i forskjellige deler av verden gjennom flere år.

Opp gjennom årene har vi cruiset i Østersjøen til St Petersburg, rundt i Nord-Europa, Middelhavet, Adriaterhavet, Atlanterhavet, Det indiske hav, Sør-Kinahavet, Karibien og sikkert flere andre hav også. Vi har vært flere ganger i samme hav.

Cruisekonseptet har endret seg ganske mye på disse årene, fra å være tilpasset folk med god økonomi og blått hår til å bli noe for alle.  Det er cruise som passer spesielt godt for barnefamilier, for godt voksne uten barn, for de med mye penger og de som helst vil ha noe rimelig.

Det er ingen tvil om at man får mye for pengene på cruise, det meste er inkludert av mat og underholdning.

 

Lugarer

Man velger ulike lugarkategorier fra de enkle innvendige til luksussuiter. Tidligere har vi alltid hatt enten balkonglugar eller minisuite, for oss er det helt nødvendig å ha en balkong vi kan kose oss på. Ut fra min erfaring vil jeg anbefale at man velger minst utvendig lugar, i alle fall hvis cruiset er av en viss lengde.

IMG 0445

Fullsizeoutput 3727

Måltider:

Måltidene er inkludert i prisen, dvs standardmåltidene. Alle cruiseskip har spesialrestauranter, og hvis du ønsker å spise på noen av dem må du vanligvis betale ekstra. Dette er avhengig av type cruise, jo dyrere cruise dess mer er inkludert.

Hovedrestauranten er den største restauranten ombord, og der man vanligvis spiser middag. Det er to bordsettinger eller man kan velge åpen seating hvis man har oppgradert lugar. Man velger selv om man vil spise sammen med noen eller alene. Vi har prøvd begge deler, vi synes det er koselig å møte nye mennesker, men andre ganger er det fint å spise alene også.

I tillegg til hovedrestauranten er det flere andre steder man kan spise ombord og som er inkludert i prisen. Det er for eksempel buffetrestaurant, kaffebar, salatbar , pizzarestaurant osv osv. Igjen er dette avhengig av hvor stort skipet er.

Man trenger uansett ikke sulte ombord, man finner noe å spise stort sett hele døgnet.

 

IMG 6276

IMG 6147

Fullsizeoutput 372e

Fullsizeoutput 372d

Fullsizeoutput 3730

Fullsizeoutput 372c

 

Roomservice:

Om man ikke har lyst til å spise i en av restaurantene kan man benytte roomservice hele døgnet om man har oppgradert lugar. Ellers må man betale en avgift, i alle fall har det vært sånn på de cruisene vi har vært.

Vi spiser alltid frokost på balkongen vår, det synes jeg er superkoselig. Man kan bestille det man ønsker fra en meny.

 

Drikkevarer

Ja mye er inkludert, men ikke alt. Drikkevarer må man alltid betale ekstra for. Når man er på cruise er det selvsagt fristende å koste på seg både deilige coctails, god vin til måltidene, smooties og mye annet godt, og det blir det fort mye penger av. Da er det smart å kjøpe en drikkepakke som dekker det behovet man har. De finnes i alle prisklasser, noen uten alkohol, noen med eksklusive alkoholmerker. Vi kjøper alltid drikkepakke på forhånd, og det er så deilig å vite at ingenting blir plusset på regningen siden det allerede er betalt for,  avhengig av den drikkepakken man har kjøpt.

 

IMG 6187

Fullsizeoutput 3264

Fullsizeoutput 31e2

 

Tips til personalet

Tips til personalet er vanligvis heller ikke inkludert, men kan forhåndsbetales. Man kan velge å betale tipsen på forhånd, så er det unnagjort og man slipper denne «overraskelsen». Flere cruise har nå tips til personalet inkludert.

 

Utflukter

Utflukter er heller ikke inkludert, og disse er vanligvis ganske kostbare. På flere destinasjoner kan man også velge utflukter med lokale som står parkert utenfor cruisehavnen. Det er billigere, men man vet ikke hva man får. Skipet har ikke noe ansvar for deg hvis du velger en slik utflukt, for eksempel om du skulle bli forsinket har ikke skipet plikt til å vente. Vi har vært på både utflukter arrangert av skipet og utflukter vi har tatt med lokale. Vi har stort sett vært fornøyd med begge.

Skipet legger vanligvis ikke til havn hver dag, man må regne med en eller flere dager hvor man er i sjøen. Ikke noe problem, det er utrolig mange tilbud ombord – det er bare å velge. Man kan delta i kokkekurs, gå på vinsmaking, foredrag av forskjellig slag, se filmer på storskjerm, delta i ulike konkurranser, – listen er lang. Jeg liker meg nesten bedre ombord når skipet er i sjøen enn når det ligger til havn.

 

Fullsizeoutput 3729

DSC02114

Fullsizeoutput 372b

DSC02116

DSC02198

 

Underholdning

Alle cruiseskip har underholdning av forskjellig slag. De største cruiseskipene har selvsagt større tilbud enn de små, det er mer å velge blant.
I tillegg er det selvsagt underholdning i skipenes salonger og barer, f.eks. pianist, jazzkonserter, standup osv, det er i grunnen bare å velge og vrake.
På flere av skipene, spesielt de store, er det også casinoer ombord.

Fullsizeoutput 372a

 

Kleskode

På de første cruisene vi var med på var det mye mer formelt enn det har vært på de siste. Den gangen måtte det pakkes smoking/ mørk dress og lange kjoler i kofferten. Det var formal nights, galla evenings og formal captain dinner. Nå er dette endret og byttet ut med chic evening som er mer uformelt. Det er selvsagt ingenting i veien for å kle seg opp i finstasen, men det er ikke like nødvendig som tidligere.
På Azamara, og sikkert på andre skip også, er det White Night. Da kler alle seg i hvitt, og det er flott underholdning og spesielt nydelig mat. Disse kveldene er noe jeg liker veldig godt.

Men det er mulig dette varierer med type cruise og cruiserederi.

 

Shopping

Stort  sett er shoppingområdet på ett av dekkene og er av forskjellig størrelse. Det er som regel forretninger som selger smykker, diamanter, kostbare klokker og vesker . Men det er også parfymeri og en del annet, for eksempel hadde Apple en avdeling på det siste cruiset vi var på.

 

Pengeløst samfunn

Når man sjekker inn på skipet registerer man et kredittkort og får utlevert skipets eget kort som er kodet med det man har betalt for. Man bruker aldri penger ombord, det blir lagt i kortet og regningen kommer på cruisets siste dag. Mange får seg en ubehagelig overraskelse da, det er fort gjort å bruke for mye penger ombord. Jeg anbefaler i alle fall å kjøpe mest mulig på forhånd, for eksempel drikkepakker.

 

Transfer

Når man skal på cruise må man ta fly til avreisestedet, dette kan man ordne selv eller bestille gjennom reisebyrået som gjerne har gode tilbud på flybilletter og overnatting. Man bør absolutt ha minst en overnatting før cruiset, kjekt hvis bagasjen skulle bli forsinket. Vi pleier som regel å ha flere overnattinger både før og etter, spesielt hvis dette er steder vi ikke har besøkt tidligere.

Man kan også bestille transfer fra hotellet man bor på til cruisehavnen og tilbake igjen, dette synes vi er en fordel. Da slipper vi kø for å få tak i taxi for eksempel.

 

Hvorfor reiser vi på cruise?

Vi har ikke noe negativt å si om cruise, men det er klart at det ikke passer alle. Ikke for det – det finnes jo et cruise for hver eneste målgruppe . Noen velger faktisk å bo ombord , altså ha skipet som sitt hjem på eldre dager. Andre reiser på Jorden rundt-cruise i flere måneder. Jeg vet ikke om det er noe for meg, tror jeg hadde savnet å være i land etter en viss tid. Men å cruise i 1 måned sammenhengende hadde vært helt OK forutsatt at jeg hadde hatt en lugar etter mitt behov.

Jeg kan i alle fall anbefale cruise til alle som er glad i å reise. Sjekk ut hva som finnes, jeg er sikker på at du finner noe som passer deg 🙂

Fullsizeoutput 3734

 

Print Friendly, PDF & Email
 
fb-share-icon
Tweet
fb-share-icon

EDIT

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *