Cruiseferie – tips og råd

Cruisecollage

Har du vært på cruise noen gang? Planlegger du cruise? Eller har du bestemt deg for at du aldri vil på cruise? I dette innlegget skriver jeg litt om ulike cruise, gir en del råd og avkrefter noen myter.

Jørn og jeg er vel det man kan betegne som ganske erfarne cruisere. Vi har vært på mange ulike cruise i forskjellige deler av verden gjennom flere år. Det siste cruiset hadde vi i Sør-Øst Asia i desember 2016 med Celebrity Millenium. Dette var første gang vi reiste med Celebrity, og vi reiser gjerne med dem flere ganger.

Opp gjennom årene har vi cruiset i Østersjøen til St Petersburg, rundt i Nord-Europa, Middelhavet, Adriaterhavet, Atlanterhavet, Det indiske hav, Sør-Kinahavet, Karibien og sikkert flere andre hav også. Vi har vært flere ganger i samme hav, og om noen måneder blir det et langt cruise fra Stockholm til Marseille med Costa Cruises.

Cruisekonseptet har endret seg ganske mye på disse årene, fra å være tilpasset folk med god økonomi og blått hår til å bli noe for alle.  Det er cruise som passer spesielt godt for barnefamilier, for godt voksne uten barn, for de med mye penger og de som helst vil ha noe rimelig.

Det er ingen tvil om at man får mye for pengene på cruise, det meste er inkludert av mat og underholdning.

 

Lugarer

Man velger ulike lugarkategorier fra de enkle innvendige til luksussuiter. Tidligere har vi alltid hatt enten balkonglugar eller minisuite, for oss er det helt nødvendig å ha en balkong vi kan kose oss på. Ut fra min erfaring vil jeg anbefale at man velger minst utvendig lugar, i alle fall hvis cruiset er av en viss lengde.

IMG 0445

Fullsizeoutput 3727

Måltider:

Måltidene er inkludert i prisen, dvs standardmåltidene. Alle cruiseskip har spesialrestauranter, og hvis du ønsker å spise på noen av dem må du vanligvis betale ekstra. Dette er avhengig av type cruise, jo dyrere cruise dess mer er inkludert.

Hovedrestauranten er den største restauranten ombord, og der man vanligvis spiser middag. Det er to bordsettinger eller man kan velge åpen seating hvis man har oppgradert lugar. Man velger selv om man vil spise sammen med noen eller alene. Vi har prøvd begge deler, vi synes det er koselig å møte nye mennesker, men andre ganger er det fint å spise alene også.

På Azamara var mat og vin eksepsjonelt bra, så her spiste vi i hovedrestauranten nesten hver kveld. På det siste cruiset var maten mer ordinær så her valgte vi å spise i spesialrestaurantene over halvparten av tiden. Der var imidlertid maten nydelig.

I tillegg til hovedrestauranten er det flere andre steder man kan spise ombord og som er inkludert i prisen. Det er for eksempel buffetrestaurant, kaffebar, salatbar , pizzarestaurant osv osv. Igjen er dette avhengig av hvor stort skipet er.

Man trenger uansett ikke sulte ombord, man finner noe å spise stort sett hele døgnet.

 

IMG 6276

IMG 6147

Fullsizeoutput 372e

Fullsizeoutput 372d

Fullsizeoutput 3730

Fullsizeoutput 372c

 

Roomservice:

Om man ikke har lyst til å spise i en av restaurantene kan man benytte roomservice hele døgnet om man har oppgradert lugar. Ellers må man betale en avgift, i alle fall har det vært sånn på de cruisene vi har vært.

Vi spiser alltid frokost på balkongen vår, det synes jeg er superkoselig. Man kan bestille det man ønsker fra en meny.

 

Drikkevarer

Ja mye er inkludert, men ikke alt. Drikkevarer må man alltid betale ekstra for. Når man er på cruise er det selvsagt fristende å koste på seg både deilige coctails, god vin til måltidene, smooties og mye annet godt, og det blir det fort mye penger av. Da er det smart å kjøpe en drikkepakke som dekker det behovet man har. De finnes i alle prisklasser, noen uten alkohol, noen med eksklusive alkoholmerker. Vi kjøper alltid drikkepakke på forhånd, og det er så deilig å vite at ingenting blir plusset på regningen siden det allerede er betalt for,  avhengig av den drikkepakken man har kjøpt.

 

IMG 6187

Fullsizeoutput 3264

Fullsizeoutput 31e2

Tips til personalet

Tips til personalet er vanligvis heller ikke inkludert, men kan forhåndsbetales. Dette koster vanligvis ca 150 NOK per person per dag, så dette blir jo også en utgift som øker prisen. Man kan velge å betale tipsen på forhånd, så er det unnagjort og man slipper denne «overraskelsen». Flere cruise har nå tips til personalet inkludert.

 

Utflukter

Utflukter er heller ikke inkludert, og disse er vanligvis ganske kostbare. På flere destinasjoner kan man også velge utflukter med lokale som står parkert utenfor cruisehavnen. Det er billigere, men man vet ikke hva man får. Skipet har ikke noe ansvar for deg hvis du velger en slik utflukt, for eksempel om du skulle bli forsinket har ikke skipet plikt til å vente. Vi har vært på både utflukter arrangert av skipet og utflukter vi har tatt med lokale. Vi har stort sett vært fornøyd med begge.

Skipet legger vanligvis ikke til havn hver dag, man må regne med en eller flere dager hvor man er i sjøen. Ikke noe problem, det er utrolig mange tilbud ombord – det er bare å velge. Man kan delta i kokkekurs, gå på vinsmaking, foredrag av forskjellig slag, se filmer på storskjerm, delta i ulike konkurranser, – listen er lang. Jeg liker meg nesten bedre ombord når skipet er i sjøen enn når det ligger til havn.

 

Fullsizeoutput 3729

DSC02114

Fullsizeoutput 372b

DSC02116

DSC02198

 

Underholdning

Alle cruiseskip har underholdning av forskjellig slag. De største cruiseskipene har selvsagt større tilbud enn de små, det er mer å velge blant.

Da vi cruiset med Azamara i Vietnam var underholdningen i stor grad tilpasset et voksent publikum og det var ualminnelig høy kvalitet på underholningen. Det var klassiske pianokonserter med verdenskjente kunstnere og mer i samme stilen, noe nytt hver kveld. Vi benyttet oss av underholdningstilbudet nesten hver kveld på dette cruiset.

På de andre cruisene vi har vært har det også vært høy kvalitet og stor variasjon på underholdningen, men hakket under Azamara.

I tillegg er det selvsagt underholdning i skipenes salonger og barer, f.eks. pianist, jazzkonserter, standup osv, det er i grunnen bare å velge og vrake.

For de som liker det er det også store casinoer ombord.

Fullsizeoutput 372a

 

Kleskode

På de første cruisene vi var med på var det mye mer formelt enn det har vært på de siste. Den gangen måtte det pakkes smoking/ mørk dress og lange kjoler i kofferten. Det var formal nights, galla evenings og formal captain dinner. På det siste cruiset var dette byttet ut med chic evening som var mye mer uformelt. Det var selvsagt ingenting i veien for å kle seg opp i finstasen, men det var ikke like nødvendig som tidligere.

Men det er mulig dette varierer med type cruise og cruiserederi.

 

Treningsmuligheter:

Dette er noe som virkelig har endret seg gjennom de årene vi har cruiset. På de første cruisene var det ikke et treningsapparat å se, men nå er det store treningsstudioer med all verdens apparater og forskjellige fellestreninger man kan delta på. På det siste cruiset så jeg at den første timen startet kl 0630 på morgenen, og allikevel var det fulltegnet – hver dag. Man kan velge nesten alt mulig  og selvsagt er det dyktige instruktører på hver trening.

Det er også tilbud om yoga, jogging (joggeløype på øvre dekk), tennis, volleyball og mye annet.

Man trenger altså ikke sitte rolig og spise seg feit på cruise, snarere tvert imot.

 

Spa og velvære:

De fleste cruiseskip satser stort på dette, her ligger selvsagt mersalg og store inntekter. På det kommende cruiset vårt er det spaavdeling på over 3000 kvm som går over 2 etg og har flere forskjellige badstuer, tyrkisk bad, bassenger og massasje, behandlinger, frisør med mer. Dette er altså ikke gratis, men er priset omtent som vi er vant med på spa her i landet tror jeg.

 

Shopping

Stort  sett er shoppingområdet på ett av dekkene og er av forskjellig størrelse. Det er som regel forretninger som selger smykker, diamanter, kostbare klokker og vesker . Men det er også parfymeri og en del annet, for eksempel hadde Apple en avdeling på det siste cruiset vi var på.

 

Pengeløst samfunn

Når man sjekker inn på skipet registerer man et kredittkort og får utlevert skipets eget kort som er kodet med det man har betalt for. Man bruker aldri penger ombord, det blir lagt i kortet og regningen kommer på cruisets siste dag. Mange får seg en ubehagelig overraskelse da, det er fort gjort å bruke for mye penger ombord. Jeg anbefaler i alle fall å kjøpe mest mulig på forhånd, for eksempel drikkepakker.

 

Transfer

Når man skal på cruise må man ta fly til avreisestedet, dette kan man ordne selv eller bestille gjennom reisebyrået som gjerne har gode tilbud på flybilletter og overnatting. Man bør absolutt ha minst en overnatting før cruiset, kjekt hvis bagasjen skulle bli forsinket. Vi pleier som regel å ha flere overnattinger både før og etter, spesielt hvis dette er steder vi ikke har besøkt tidligere.

Man kan også bestille transfer fra hotellet man bor på til cruisehavnen og tilbake igjen, dette synes vi er en fordel. Da slipper vi kø for å få tak i taxi for eksempel.

 

Hvorfor reiser vi på cruise?

Vi har funnet ut at dette er en reiseform som passer oss veldig godt. Vi kommer oss rundt til forskjellige steder uten å gjøre noe som helst, legger oss om kvelden og våkner opp til et nytt sted nesten hver morgen. Alt er lagt til rette for oss, vi trenger ikke å ta noen andre avgjørelser enn hvilken restaurant vi skal spise på.  Vi kan være med på de fritidsaktivitetene vi ønsker, trene hver dag om vi vil og i grunnen gjøre alt vi har lyst til uten å lete etter tilbudene.

Som jeg skrev tidligere skal vi på et nytt cruise i september og jeg tror ikke det er det siste cruiset vårt. Det er mange steder som fortsatt venter på oss og som vi har lyst til å besøke.

Vi har ikke noe negativt å si om cruise, men det er klart at det ikke passer alle. Ikke for det – det finnes jo et cruise for hver eneste målgruppe . Noen velger faktisk å bo ombord , altså ha skipet som sitt hjem på eldre dager. Andre reiser på Jorden rundt-cruise i flere måneder. Jeg vet ikke om det er noe for meg, tror jeg hadde savnet å være i land etter en viss tid. Men å cruise i 1 måned sammenhengende hadde vært helt OK forutsatt at jeg hadde hatt en lugar etter mitt behov.

Jeg kan i alle fall anbefale cruise til alle som er glad i å reise. Sjekk ut hva som finnes, jeg er sikker på at du finner noe som passer deg 🙂

Fullsizeoutput 3734

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *