Ovnsbakte rotgrønnsaker med bygg og spicy yoghurtdressing

IMG 8059

Det bugner av rotgrønnsaker for tiden og det er så gøy å bruke dem på forskjellige måter. Siden jeg ikke spiser kjøtt blir rotgrønnsakene som regel brukt som hovedrett og ikke som tilbehør. Favoritten er å bake dem i ovnen selv om det også er godt å bruke dem i gryter og supper.

Denne oppskriften er enkel å lage og smaker nydelig sammen med byggryn og yoghurt som jeg har laget litt spicy med chiliolje og garam masala. Siden Jørn, mannen min, er glad i kjøtt så savner han selvfølgelig et  kjøttmålid innimellom, da kan han benytte denne retten som tilbehør til kjøtt.

Jeg bruker ofte bygg i matlagingen, synes det er veldig godt, men du kan selvsagt bruke ris i denne retten også.

Oppskriften er beregnet til 4 personer.

Ingredienser grønnsaksform:

6 gulbeter eller 3 gulbeter og 3 polkabeter (jeg bruker ikke rødbeter fordi de setter farge på de andre grønnsakene)

1 søtpotet

1 stor gulrot

1 pastinakk

1 liten sellerirot

5-6 cherrytomater

Basilikum

4 hvitløkfedd, presset

Rapsolje

2 ss god grønnsakskraft

Salt og pepper

Basilikum

Fremgangsmåte:

Finn fram en ildfast form og tilsett rapsolje

Skrell grønnsakene og del dem i båter og skiver (vent med tomatene)

Ha grønnsakene i formen og hell over mer rapsolje

Krydre med flaksalt og pepper

Press hvitløkfeddene flate med en kniv og ha det i formen

Hell over 2 ss god gønnsakskraft (Hvis du ikke har det kan du bruke grønnsaksbuljong)

Bland grønnsakene sammen med hendene (eller med en skje)

Sett ovnen på 180 grader varmluft

Når ovnen er varm setter du formen på midterste rille og steker ca 25 minutter (kjenn på dem med en kniv)

La retten hvile noen minutter før den serveres

Byggryn:

1 rødløk

2 hvitløkfedd

Litt rapsolje

3 dl byggryn

5 dl grønnsaksbuljong

Fremgangsmåte:

Hakk rødløk og hvitløk

Ha olje i en kjele og tilsett løk og hvitløk

Surr dette så det blir blankt

Skyll byggrynene og bland med løk/ hvitløk

Tilsett grønnsaksbuljongen og kok opp

La dem koke i ca 25 minutter eller til all buljongen er absorbert

Yoghurtdressing:

1 boks naturell gresk yoghurt (ca 6 dl)

2 ss chiliolje

2 ts garam masala

1 hvitløkfedd, hakket

Bland alle ingrediensene og la den stå i kjøleskapet minimum 30 minutter før den skal serveres

Servering:

Ha byggryn på et fat (eller tallerken)

Legg grønnsakene rundt

Legg noen skjeer med youghurtdressing over

Grovhakk cherrytomatene og dryss de over bygg og grønnsaker

Hakk en storneve med basilikum og dryss det over retten

IMG 8060

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *