Det bugner av rotgrønnsaker for tiden og det er så gøy å bruke dem på forskjellige måter. Siden jeg ikke spiser kjøtt blir rotgrønnsakene som regel brukt som hovedrett og ikke som tilbehør. Favoritten er å bake dem i ovnen selv om det også er godt å bruke dem i gryter og supper.
Denne oppskriften er enkel å lage og smaker nydelig sammen med byggryn og yoghurt som jeg har laget litt spicy med chiliolje og garam masala. Siden Jørn, mannen min, er glad i kjøtt så savner han selvfølgelig et kjøttmålid innimellom, da kan han benytte denne retten som tilbehør til kjøtt.
Jeg bruker ofte bygg i matlagingen, synes det er veldig godt, men du kan selvsagt bruke ris i denne retten også.
Oppskriften er beregnet til 4 personer.
Ingredienser grønnsaksform:
6 gulbeter eller 3 gulbeter og 3 polkabeter (jeg bruker ikke rødbeter fordi de setter farge på de andre grønnsakene)
1 søtpotet
1 stor gulrot
1 pastinakk
1 liten sellerirot
5-6 cherrytomater
Basilikum
4 hvitløkfedd, presset
Rapsolje
2 ss god grønnsakskraft
Salt og pepper
Basilikum
Fremgangsmåte:
Finn fram en ildfast form og tilsett rapsolje
Skrell grønnsakene og del dem i båter og skiver (vent med tomatene)
Ha grønnsakene i formen og hell over mer rapsolje
Krydre med flaksalt og pepper
Press hvitløkfeddene flate med en kniv og ha det i formen
Hell over 2 ss god gønnsakskraft (Hvis du ikke har det kan du bruke grønnsaksbuljong)
Bland grønnsakene sammen med hendene (eller med en skje)
Sett ovnen på 180 grader varmluft
Når ovnen er varm setter du formen på midterste rille og steker ca 25 minutter (kjenn på dem med en kniv)
La retten hvile noen minutter før den serveres
Byggryn:
1 rødløk
2 hvitløkfedd
Litt rapsolje
3 dl byggryn
5 dl grønnsaksbuljong
Fremgangsmåte:
Hakk rødløk og hvitløk
Ha olje i en kjele og tilsett løk og hvitløk
Surr dette så det blir blankt
Skyll byggrynene og bland med løk/ hvitløk
Tilsett grønnsaksbuljongen og kok opp
La dem koke i ca 25 minutter eller til all buljongen er absorbert
Yoghurtdressing:
1 boks naturell gresk yoghurt (ca 6 dl)
2 ss chiliolje
2 ts garam masala
1 hvitløkfedd, hakket
Bland alle ingrediensene og la den stå i kjøleskapet minimum 30 minutter før den skal serveres
Servering:
Ha byggryn på et fat (eller tallerken)
Legg grønnsakene rundt
Legg noen skjeer med youghurtdressing over
Grovhakk cherrytomatene og dryss de over bygg og grønnsaker
Hakk en storneve med basilikum og dryss det over retten