Denne oppskriften er en av mine favoritter, ikke minst pga tilbehøret. Men fersk tunfisk er også fantastisk godt, så mør og saftig hvis den ikke stekes for lenge. Blir den stekt for lenge smaker den sagflis synes jeg, og jeg har faktisk fått det servert på restaurant for noen år siden.. Men som regel er tunfisken vi får servert på restauranter nå for tiden helt nydelig.
Tunfisk brukes også mye i sashimi og andre sushiretter, mør og god også i rå tilstand. Men styr unna all tunfisk som ikke er MSC-sertifisert.
Tunfisk er ikke blant de billigste fiskene i fiskedisken, forrige gang betalte jeg 480 kr per kilo og prisen ligger rundt der stort sett overalt hvor det selges.
Oppskriften er beregnet til 4 personer
Fisken:
- Ca 700 gram fersk tunfiskfilet
- Ta fisken ut av kjøleskapet ca 30 min før den skal tilberedes
- Tørk den og krydre med salt og pepper + evt fiskekrydder (jeg kjøper spesielkrydder hos fiskebutikken min) før tilberedningen
- Ha rapsolje og litt smør i pannen og varm opp til middels/ sterk varme
- Legg i filetene og stek dem 3-4 min på en side før du snur dem (altså på samme måte som du steker biff i pannen)
- Stek dem 2-3 min på den andre siden
- Ta dem ut av pannen og legg dem på en tallerken eller fat
- La filetene hvile 6-7 minutter
- Skjær dem i skiver (se bildet)
Sausen
- 1 bunt asparges (du kan også lage sausen uten asparges, men jeg anbefaler at du bruker det)
- 1 finhakket sjalottløk
- 2,5 dl god skalldyrkraft (den er best hjemmelaget)
- 1,5 dl matfløte
- Salt og pepper (Smak til)
- 1/2 ts Piment d’Emplette eller chilikrydder
- 1 ss smør has i til slutt, men sausen må IKKE koke etter at smøret er tilsatt
Fremgangsmåte:
- Skyll aspargesen og skjær av den nederste trevlede delen
- Del resten av aspargesen i biter
- Skrell og finhakk sjalottløken
- Ha rapsolje og litt smør i en kjele og tilsett løk og asparges
- La dette surre noen minutter til løk og asparges er mykt
- Tilsett skalldyrkraft og fløte, kok opp og la det koke ca 20 minutter
- Finn fram stavmikseren og kjør sausen sammen til du fåt en helt jevn saus
- Smak til med mer krydder om du vil
- Om sausen er for tykk tilsetter du litt mer fløte
- La sausen stå på lav varme til den skal serveres
- Tilsett smør til slutt, men da må ikke sausen koke!
Tilbehør:
- Jeg elsker beter (ikke rødbeter) så jeg bruker det stort sett til alt mulig
- Her har jeg brukt perlepoteter (ikke nødvendig å skrelle), 2 middels store gulrøtter og 3 middels store beter
- Jeg tok potetene i en kjele og lot det koke opp og trekke 2 minutter og slo av vannet
- Tok litt rapsolje og litt smør i en ildfast form og tilsatte potetene, betene og gulrøttene
- Presset 4 hvitløkfedd flate og blandet det inn blant grønnsakene
- Drysset over bladpersille som jeg også blandet inn
- Ringlet litt olje over og blandet alt sammen med hendene (bruk hansker)
- Inn i ovnen på 190 grader i ca 30 minutter
- Rør om av og til
I tillegg til dette serverte jeg brokkolini
Jeg anbefaler denne retten, den er så utrolig god og så enkel å tilberede <3