Denne gryten er virkelig helt nydelig. Jeg er veldig glad i fisk og prøver ofte å variere både fiskeslag og måten å tilberede den på. Denne gangen har jeg brukt torskefilet som har overkommelig i pris. Ellers er jo prisen på fisk blitt helt ekstrem i det siste. Meny har imidlertid 30 % rabatt på all fisk hver tirsdag og det er jo smart å benytte seg av (dette er ikke betalt reklame)
I tillegg til torsken har jeg brukt mange ulike grønnsaker, det drøyer maten og er både sunt og godt. Jeg elsker alt av grønnsaker så ca halvparten av maten jeg spiser er vegetar, resten er fisk. Innimellom spiser jeg kjøtt også, men det er ikke så ofte.
I tillegg til at denne gryten smaker deilig er den enkel å tilberede, det tar bare litt tid å dele opp grønnsakene og så skal den trekke en stund. Men den er absolutt ikke komplisert på noen måte.
Jeg har altså brukt torsk, men du kan også bruke annen hvit fisk som for eksempel steinbit eller sei.
Ingredienser:
- Ca 500 gram torskefilét
- 3 dl fiskekraft eller skalldyrkraft (bruk helst ikke buljongterninger)
- 3 dl melk
- 3 ss rømme (ikke lettrømme)
- 2 ss hvetemel + vann (pisk sammen til en jevning)
- 4 gulrøtter i terninger
- 1 liten kålrot i terninger
- 1 liten sellerirot i terninger
- 1 fennikel
- 4-5 poteter i terninger
- 1 gul løk, hakket
- 1/2 purre, hakket
- Dill
- Bladpersille
- Evt andre urter
- salt og pepper og evt annet krydder (jeg bruker et fiskekrydder som jeg har kjøpt hos fiskehandleren min + bittelitt chilikrydder)
Fremgangsmåte:
- Ha kraft og melk i gryten og kok opp
- Lag en jevning av mel og vann og visp det inn i gryten med kraft
- La dette koke i ca 10 minutter for å fjerne melsmaken
- Tilsett grønnsakene (bortsett fra purre og urter)
- Kok opp og la det småkoke til grønnsakene er ferdige, ca 20 minutter
- Tilsett rømmen og rør den forsiktig inn
- Smak til om det trengs mer krydder av noe slag
- Skjær fisken i terninger og ha det opp i gryten sammen med urtene
- La dette trekke til fisken er ferdig, ca 7-8 minutter
- Tilsett gjerne frisk dill og litt reker før servering
Som tilbehør serverte jeg nybakt foccacia, men du serverer selvsagt det du liker. Om du vil drøye maten kan du også servere ris ved siden av.