Jeg baker ofte gjærbakst og prøver å variere det jeg baker. Disse rundstykkene er både saftige og holdbare og smaker nydelig.. De inneholder rug, en melsort jeg liker godt å bruke i gjærbakst.
Jeg har tilsatt tørket fennikel, men hvis du ikke er så glad i den smaken kan du selvsagt bare droppe det, det blir godt likevel.
Du kan drysse det du vil på toppen, her har jeg imidlertid brukt gresskarkjerner som er min favoritt.
Rundstykkene er fine å fryse.
Ingredienser – 24 rundstykker
- 6 dl hvetemel
- 4 dl sammalt hvete grov
- 4 dl sammalt rugmel, grov
- 2 ts maldonsalt
- 1-2 ss honning eller sirup
- 2-3 ss tørket fennikel
- 2 gulrøtter, raspet
- 1/2 pk tørrgjær
- 5 dl Røros bakemjølk eller vanlig helmelk
Fremgangsmåte:
- Ha alle ingrediensene i bakebollen
- Elt deigen i ca 15 minutter
- Sett deigen til heving ca 1 time og 20 minutter eller til den er ca dobbelt så stor
- Ta deigen ut på bakematten og del den i to like deler
- Rull to «pølser» og del dem i like store biter (12 biter av hver pølse)
- Rull bitene til rundstykker, runde eller avlange
- Legg dem på bakepapirkledte plater og legg et klede over dem
- Etterhev rundstykkene ca 40 minutter
- Sett ovnen på 220 grader, vanlig over- og undervarme
- Pensle rundstykkene med sammenvispet egg og dryss gjerne over gresskarkjerner eller noe annet
- La rundstykkene steke 16-17 minutter
- Avkjøles på rist