Det er enkelte matretter som jeg bare spiser om sommeren, dette er en av dem. Jeg lager den i ulike utgaver, en annen utgave finner du HER. Vanligvis koker jeg kålen og legger den opp på fatet, men her har jeg surret den sammen med rømme. Hva som er best er en smak sak, jeg tror kanskje jeg synes denne er best, men den har (dessverre) flere kalorier. Imidlertid kan man jo unne seg denne utgaven en gang i løpet av sommeren.
Det bør absolutt brukes god skinke i denne retten. Jeg brukte både god parmaskinke og Strandaskinke
Tipset om å surre kålen i rømme fant jeg forresten på Matprat, jeg har imidlertid ikke fulgt denne oppskriften slavisk..
Mengde på ingrediensene regulerer du bare etter antallet som skal spise
Ingredienser:
1 sommerkål eller spisskål (middels størrelse)
Nye poteter, børstet eller skrelt
Gulrøtter, del først på langs og deretter på tvers (se størrelsen på bildet)
God spekeskinke
1 beger seter-rømme eller lettrømme
Kruspersille, hakket
Små tomater delt i 4
Salt, pepper
Vårløk
Kruspersille
Tomater
Fremgangsmåte:
Del kålen i fire etter at du har fjernet stilkfestet og bladene
Del deretter hver del i skiver
Smelt smør i en gryte eller en dyp panne
Legg i kålskivene og la dem surre 6-7 minutter ved middels varme
Tilsett rømmen og bland godt sammen med kålen
La dette surre sammen mens du koker poteter og gulrøtter i samme kjele
Tilsett vårløk, persille og krydder i kålblandingen og la det surre til poteter og gulrøtter er ferdigkokt
Ha gulrøttene sammen med kålen og bland godt, men hold av noen til pynt
Legg kålblandingen på fat og legg skinke og poteter over
Pynt med tomater, gulrøtter og kruspersille
Tilsett gjerne mer rømme om du vil ha mer «saus”