Grønnsaksgrateng – en favoritt

 Fullsizeoutput 5c1e

Denne gratengen er virkelig en favoritt! Jeg vet ikke egentlig hvorfor for jeg har laget mange tilsvarende gratenger, men det har vel noe med krydder og utvalg av grønnsaker å gjøre. Det tar jo litt tid å lage slike gratenger pga alle grønnsakene som må bearbeides, men det er virkelig verdt tiden det tar. Spesielt auberginene må ha «spesialbehandling» for å få ut bitterstoffene og dessuten bakes i ovnen før den skal brukes i gratengen. Men bevares – jeg har så klart laget mat som er mye mer tidkrevende. La ikke dette stoppe deg fra å lage denne retten!

Alle grønnsaksretter tar jo tid på grunn av alt som må skjæres opp, sånn er det bare. Det er bare å høre på god musikk, en podcast eller lydbok så går alt som en drøm. Lykke til!

INGREDIENSER:

  • 2-3 auberginer i skiver 
  • 1 løk i skiver
  • 4-5 fedd hvitløk, hakket
  • 2 gulrøtter, i terninger
  • 2 stilker stangselleri
  • 1/2 squash
  • 1 blomkål
  • 4 sjampinjong
  • 1 pakke blandede bønner, Go Green
  • 1 boks cherrytomater
  • 1 ss tomatpuré
  • 1/2 boks creme fraishe
  • oregano
  • salt og pepper
  • Annet krydder du måtte ønske
  • strøost, gjerne cheddar
  • et dryss oregano på toppen

FREMGANGSMÅTE AUBERGINE:

  • Skjær auberginene i skiver
  • Legg skivene på kjøkkenpapir
  • Dryss over salt for å trekke ut bitterstoffene
  • La dem ligge på benken 20-30 minutter
  • Skyll skivene og tørk dem
  • Legg dem på en bakepapirkledt stekeplate og pensle dem med olje
  • Sett stekeovnen på 150 grader varmluft og stek aubergineskivene ca 20 minutter eller til de er myke

FREMGANGSMÅTE SAUS:

  • Start med å koke blomkålen 10 minutter, slå av vannet, damp den og mos den
  • Skjær løken i skiver og surr den i olje/ smør
  • Hakk hvitløken og ha i pannen
  • Del gulrøttene, stangsellerien og squashen i små terninger og ha i pannen
  • Del sjampinjongen i skiver og ha i pannen
  • La dette surre sammen i noen minutter
  • Krydre med salt og pepper
  • Tilsett creme fraishen.
  • Bland godt sammen og la det putre videre noen minutter
  • Hell vannet av bønnene og skyll dem
  • Ha disse i pannen og bland
  • Tilsett nå tomatboksen og tomatpuréen
  • Smak til med krydder

Smak på sausen for å forsikre deg om at den ikke trenger mer krydder av noe slag

Om du synes sausen er for tykk kan du spe med litt vann 

MONTERING:

  • Sett ovnen på 180 grader varmluft 
  • Finn fram en ildfast form og ha litt olje i formen
  • Legg i et lag med saus
  • Ha over litt blomkålmos
  • Legg over aubergineskiver
  • Nytt lag med saus, aubergineskiver og blomkål
  • Fortsett til alt er brukt opp (avslutt med saus)
  • Avslutt med å drysse over et par never med ost
  • Dryss oreganokrydder over
  • Stek formen i ovnen i 30-40 minutter til den har fått en fin farge

Denne retten kan spises som den er uten noe tilbehør, men du kan også servere ris og/ eller salat ved siden av.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *