Denne gratengen er virkelig en favoritt! Jeg vet ikke egentlig hvorfor for jeg har laget mange tilsvarende gratenger, men det har vel noe med krydder og utvalg av grønnsaker å gjøre. Det tar jo litt tid å lage slike gratenger pga alle grønnsakene som må bearbeides, men det er virkelig verdt tiden det tar. Spesielt auberginene må ha «spesialbehandling» for å få ut bitterstoffene og dessuten bakes i ovnen før den skal brukes i gratengen. Men bevares – jeg har så klart laget mat som er mye mer tidkrevende. La ikke dette stoppe deg fra å lage denne retten!
Alle grønnsaksretter tar jo tid på grunn av alt som må skjæres opp, sånn er det bare. Det er bare å høre på god musikk, en podcast eller lydbok så går alt som en drøm. Lykke til!
INGREDIENSER:
- 2-3 auberginer i skiver
- 1 løk i skiver
- 4-5 fedd hvitløk, hakket
- 2 gulrøtter, i terninger
- 2 stilker stangselleri
- 1/2 squash
- 1 blomkål
- 4 sjampinjong
- 1 pakke blandede bønner, Go Green
- 1 boks cherrytomater
- 1 ss tomatpuré
- 1/2 boks creme fraishe
- oregano
- salt og pepper
- Annet krydder du måtte ønske
- strøost, gjerne cheddar
- et dryss oregano på toppen
FREMGANGSMÅTE AUBERGINE:
- Skjær auberginene i skiver
- Legg skivene på kjøkkenpapir
- Dryss over salt for å trekke ut bitterstoffene
- La dem ligge på benken 20-30 minutter
- Skyll skivene og tørk dem
- Legg dem på en bakepapirkledt stekeplate og pensle dem med olje
- Sett stekeovnen på 150 grader varmluft og stek aubergineskivene ca 20 minutter eller til de er myke
FREMGANGSMÅTE SAUS:
- Start med å koke blomkålen 10 minutter, slå av vannet, damp den og mos den
- Skjær løken i skiver og surr den i olje/ smør
- Hakk hvitløken og ha i pannen
- Del gulrøttene, stangsellerien og squashen i små terninger og ha i pannen
- Del sjampinjongen i skiver og ha i pannen
- La dette surre sammen i noen minutter
- Krydre med salt og pepper
- Tilsett creme fraishen.
- Bland godt sammen og la det putre videre noen minutter
- Hell vannet av bønnene og skyll dem
- Ha disse i pannen og bland
- Tilsett nå tomatboksen og tomatpuréen
- Smak til med krydder
Smak på sausen for å forsikre deg om at den ikke trenger mer krydder av noe slag
Om du synes sausen er for tykk kan du spe med litt vann
MONTERING:
- Sett ovnen på 180 grader varmluft
- Finn fram en ildfast form og ha litt olje i formen
- Legg i et lag med saus
- Ha over litt blomkålmos
- Legg over aubergineskiver
- Nytt lag med saus, aubergineskiver og blomkål
- Fortsett til alt er brukt opp (avslutt med saus)
- Avslutt med å drysse over et par never med ost
- Dryss oreganokrydder over
- Stek formen i ovnen i 30-40 minutter til den har fått en fin farge
Denne retten kan spises som den er uten noe tilbehør, men du kan også servere ris og/ eller salat ved siden av.