Moussaka

+mXoeUk SOSmS0VNtOsCvA

Det er en evighet siden jeg spiste moussaka, tror bare jeg har laget det et par ganger før.  Men så skal man jo prøve å variere middagene så da bestemte jeg meg for å lage moussaka en dag. Jeg tittet på nettet for å få litt inspirasjon og komponerte min egen versjon.

På bloggen har jeg oppskrift på en vegetarmoussaka, du finner oppskrift på den HER.

Men dagens oppskrift er mer lik den «ekte», altså med lammekjøttdeig.

Jeg hadde ikke så store forventninger til retten siden jeg ikke er så glad i gresk mat, men jeg elsker aubergine så da måtte det jo bli bra. Og det ble det, skikkelig snadder!

Ingredienser:

Auberginer

2-3 auberginer (avhengig av størrelsen)

Salt og olje

Start med auberginene og skjær dem i skiver.

Legg bakepapir på en stekeplate og legg aubergineskivene over.

Dryss over rikelig med salt for å trekke ut bitterstoffene. Jeg lot dem stå ca 1 time, men det holder at du lar dem stå 20-30 minutter.

Skyll dem deretter i kaldt vann, legg dem på kjøkkenpapir og tørk dem godt. 

Legg dem deretter over på en stekeplate igjen (legg på nytt bakepapir). Pensle godt med olivenolje og krydre med salt og pepper.

La dem bake i stekeovnen ved 160 grader til de har fått litt farge, 20-30 minutter.

Sett dem til side

Kjøttsausen:

400 gram kjøttdeig av lam

1 rødløk

4 hvitløkbåter

2 gulrøtter i små terninger

1/2 squash i små terninger

1 boks hakkede tomater

1-2 ss tomatpuré

1 neve bladpersille

1 neve rosmarin

2 dl vann

2 ts malt kanel

Salt og pepper

Olje til steking

Fremgangsmåte:

Finhakk løk og hvitløk

Fres i pannen noen minutter 

Tilsett lammekjøttdeigen og bland med løken

Surr kjøttdeig og løk sammen til kjøttdeigen er pent brun

Sett til side

Ha gulrøtter og squash i pannen og la det surre sammen til det begynner å bli mykt

Ha i tomater, tomatpuré, urter og krydder

Tilsett kjøttdeig- og løkblandingen

La dette putre sammen 40-50 minutter

Imens lager du den hvite sausen

Hvit saus:

2 ss smør

3 ss mel

4 dl melk

Salt og pepper

litt muskat

2 stk sammenpisket egg

Revet ost

Fremgangsmåte:

Smelt smøret og rør inn melet

Spe med melk litt etter litt til sausen er passe tykk (skal være ganske tykk)

Smak til med krydder

La dette stå noen minutter til sausen ikke er fullt så varm og rør inn sammenpisket egg

Montering:

Legg aubergineskiver, kjøttsaus og hvit saus lagvis i en smurt ildfast form

Strø pst på toppen

Stek midt i ovnen i ca 30-40 minutter

Fullsizeoutput 57f0

Servering:

Server med en god salat og godt brød

WJYzBq00S 2O laIQj5YoQ

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *