Det er en evighet siden jeg spiste moussaka, tror bare jeg har laget det et par ganger før. Men så skal man jo prøve å variere middagene så da bestemte jeg meg for å lage moussaka en dag. Jeg tittet på nettet for å få litt inspirasjon og komponerte min egen versjon.
På bloggen har jeg oppskrift på en vegetarmoussaka, du finner oppskrift på den HER.
Men dagens oppskrift er mer lik den «ekte», altså med lammekjøttdeig.
Jeg hadde ikke så store forventninger til retten siden jeg ikke er så glad i gresk mat, men jeg elsker aubergine så da måtte det jo bli bra. Og det ble det, skikkelig snadder!
Ingredienser:
Auberginer
2-3 auberginer (avhengig av størrelsen)
Salt og olje
Start med auberginene og skjær dem i skiver.
Legg bakepapir på en stekeplate og legg aubergineskivene over.
Dryss over rikelig med salt for å trekke ut bitterstoffene. Jeg lot dem stå ca 1 time, men det holder at du lar dem stå 20-30 minutter.
Skyll dem deretter i kaldt vann, legg dem på kjøkkenpapir og tørk dem godt.
Legg dem deretter over på en stekeplate igjen (legg på nytt bakepapir). Pensle godt med olivenolje og krydre med salt og pepper.
La dem bake i stekeovnen ved 160 grader til de har fått litt farge, 20-30 minutter.
Sett dem til side
Kjøttsausen:
400 gram kjøttdeig av lam
1 rødløk
4 hvitløkbåter
2 gulrøtter i små terninger
1/2 squash i små terninger
1 boks hakkede tomater
1-2 ss tomatpuré
1 neve bladpersille
1 neve rosmarin
2 dl vann
2 ts malt kanel
Salt og pepper
Olje til steking
Fremgangsmåte:
Finhakk løk og hvitløk
Fres i pannen noen minutter
Tilsett lammekjøttdeigen og bland med løken
Surr kjøttdeig og løk sammen til kjøttdeigen er pent brun
Sett til side
Ha gulrøtter og squash i pannen og la det surre sammen til det begynner å bli mykt
Ha i tomater, tomatpuré, urter og krydder
Tilsett kjøttdeig- og løkblandingen
La dette putre sammen 40-50 minutter
Imens lager du den hvite sausen
Hvit saus:
2 ss smør
3 ss mel
4 dl melk
Salt og pepper
litt muskat
2 stk sammenpisket egg
Revet ost
Fremgangsmåte:
Smelt smøret og rør inn melet
Spe med melk litt etter litt til sausen er passe tykk (skal være ganske tykk)
Smak til med krydder
La dette stå noen minutter til sausen ikke er fullt så varm og rør inn sammenpisket egg
Montering:
Legg aubergineskiver, kjøttsaus og hvit saus lagvis i en smurt ildfast form
Strø pst på toppen
Stek midt i ovnen i ca 30-40 minutter
Servering:
Server med en god salat og godt brød