Mine favoritt- grovbrød med frø og korn

Fullsizeoutput 56dd  

De siste årene har jeg blitt veldig glad i å bake, og de siste månedene har det nærmest blitt det man kan kalle en «coronahobby”.  Etter som jeg får stadig mer erfaring får jeg selvsagt noen favoritter, som for eksempel disse rundstykkene som virkelig er blant de beste jeg vet.

Når det gjelder brød så har dette brødet også blitt en klar favoritt. Jeg er spesielt glad i grov gjærbakst og «pøser på» med alt mulig av frø og korn, og hvis jeg oppdager at det kanskje ikke burde vært så mye av et spesielt frø så kutter jeg det ut neste gang. Jørn liker godt fennikelfrø i brødet, men det gir en ganske kraftig smak som ikke egner seg til alle typer pålegg. Så vil man kutte det ut gjør man det, ikke noe problem.

Jeg har også lært meg at når jeg bruker mye frø og korn i baksten så bør jeg legge dem i vann før de tilsettes deigen. Man kan legge dem i vann kvelden før man skal bake eller minst 2 timer før, man gjør det som passer best. Så er det sikkert noen som lurer på hvorfor man skal legge frøene i vann . Min erfaring er at baksten blir mye saftigere og holder seg saftig lenger hvis man gjør det på denne måten. Men jeg har ikke noe fasitsvar.

Det er også viktig å elte deigen lenge, jeg lar kjøkkenmaskinen gjøre jobben i 20-25 minutter. Jeg bruker også lite gjær (en halv pakke), og nesten kaldt vann. På grunn av dette trenger deigen lang hevetid, jeg lar de heve  1 time 45 minutter i første heving og ca 1 time etter at jeg har bakt dem ut. Men hevingen er avhengig av hvor mye gjær som er brukt og hvor kaldt vannet har vært. 

Denne oppskriften holder til 3 brød som legges i former på 1,5 liter

Trinn 1:

 • 10 ss havregryn
 • 10 ss solsikkekjerner
 • 5 ss gresskarkjerner
 • 5 ss ristede linfrø
 • 5 ss sesamfrø
 • 3 ss chiafrø
 • 1 pakke fennikelfrø (kan kuttes ut)
 • 7 dl kaldt vann

Ha dette i en bolle og la det svelle i minst 2 timer, men gjerne natten over

Trinn 2:

 • 500 gram sammalt hvete, fin
 • 200 gram sammalt speltmel, grov
 • 700 gram siktet hvetemel
 • 2 ts salt
 • 1/2 pose tørrgjær eller 1/2 pakke fersk gjær
 • 5 1/2 dl vann, max 15 grader
 • 1 1/2 ss flytende honning
 • 2 ss rapsolje

Ha alt det tørre i en bakebolle og tilsett vannet, honning, olje og de oppbløtte frøene.

Elt deigen godt sammen i kjøkkenmaskinen, ca 20 minutter.

Om den virker for tørr/ hard må du tilsette litt mer vann og om den virker for bløt må du tilsette litt mer mel.

Det er viktig at deigen ikke er for hard, men heller LITT klissete

Trinn 3:

 • Dekk bakebollen med plast
 • La deigen heve minst 1,5 timer til den har hevet til dobbel størrelse

Trinn 4:

 • Ha deigen over på et melet underlag 
 • Det lønner seg å ha litt olje på hendene
 • Elt deigen lett sammen (tilsett mer el hvis den er veldig klissete)
 • Del deigen i 3 eller 4 deler
 • Form hver del til avlange pølser og legg dem over i formene (1,5 liters former)
 • Denne gangen brukte jeg noe av deigen til rundstykker, du gjør som du vil

Trinn 5:

 • Legg et kjøkkenhåndkle over brødene og la dem heve 45 minutter-1 time
 • Forvarm ovnen til 240 grader over- og undervarme
 • Sett brødformene på en rist og pensle dem med vann
 • Sett risten inn på nederste rille
 • Skru temperaturen ned til 220 grader
 • La brødene steke ca 40-45 minutter
 • Sjekk om de er stekt ved å banke på dem
 • Får du en hul lyd er de ferdigstekt
 • Ta brødene ut av formene og avkjøl dem på rist
 • La brødene avkjøles før du skjærer i dem

Fullsizeoutput 56dc

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *