Lutefisk – en tradisjon

THPHKVSYRXKcGAirpILPBQ

I november starter gjerne lutefisksesongen for oss, og i løpet av november og desember spiser vi lutefisk flere ganger.

Tidligere år har vi også hatt lutefisklag sammen med venner, men det faller bort i år som så mye annet. Det samme gjelder lutefisk på restaurant, jeg har ikke så lyst til det i år slik som situasjonen er. Da får det i stedet bli flere lutefiskmiddager i heimen. Koselig det også.

Jørn og jeg bruker ulikt tilbehør til lutefisken. Jørn liker godt hvit saus eller sennepssaus til, men det liker ikke jeg. Ellers foretrekker Jørn øl og akevitt,  jeg foretrekker champagne, evt eplemost hvis det skal være alkoholfritt.

Gpv5Axo RbGRh06hNNWhjQ

Det er forsåvidt enkelt å tilberede lutefisk, men det er viktig å passe på at den ikke står i ovnen for lenge. Det har skjedd meg noen ganger, men stort sett går det bra.

Ellers anbefaler jeg å kjøpe ordentlig god lutefisk, ikke se på prisen. Det er ikke så ofte man spiser dette så da kan man ta seg råd til å punge ut litt.

Min «oppskrift» på lutefisk følger nedenfor. Eksperter anbefaler å beregne 1 kg per person (det er masse vann som blir bort under tilberedning), men uansett er dette for mye for oss. Vi kjøper 1,5 kg til 2 personer og Jørn spiser mer enn meg.

 

FREMGANGSMÅTE:

  • Ta fisken ut av kjøleskapet ca 30 minutter før tilberedning og legg den i langpannen med skinnsiden ned
  • Sett ovnen på 200 grader over- og undervarme
  • Hell så av vannet som har samlet seg i pannen
  • Dryss salt på fisken, ca 1 ss per kilo
  • IKKE tilsett vann
  • Dekk langpannen med aluminiumsfolie
  • Sett pannen på nederste rille i ovnen
  • Bak fisken ca 20 minutter
  • Sjekk at den er ferdig ved å trykke med en skje på den tykkeste delen og se om det flaker seg
  • Hvis den fortsatt er hard baker du den noen minutter til

TILBEHØRET VARIERER, OG KAN VÆRE:

  • Hvit saus
  • Sennep, helst Colman’s som skal røres ut i litt vann (annen sennep kan selvsagt også brukes)
  • Mandelpoteter eller ringerikspoteter. I det siste har Gulløyepoteter blitt populære også
  • Baconterninger
  • Grønn ertestuing
  • Ribbefett
  • Brunost
  • Lefse eller flatbrød
  • Sirup
  • Salt og pepperkvern på bordet hører med.
  • La fisken renne litt av seg på et kjøkkenhåndkle før du legger den på tallerkenen
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *