Flerkornrundstykker – min favoritt

 Fullsizeoutput 567f 

 Disse rundstykkene har blitt mine absolutte favoritter, de er virkelig smakfulle og gode og i tillegg veldig sunne. Jeg vet ikke hva som gjør at de smaker bedre enn andre grove rundstykker jeg har bakt, men mulig det er for at jeg har lagt korn og frø i bløt før jeg blandet det med deigen. Jeg fikk tips om dette av min superflinke kusine som kan alt når det gjelder baking tror jeg.

Oppskriften er litt «omtrentelig», du må prøve deg fram når det gjelder mengden med mel. Hvis kornblandingen er veldig våt trengs det mindre melk, eller mer mel. Skjønner? Deigen skal ikke være FOR bløt, men den skal heller ikke være FOR fast. Første gang jeg laget disse rundstykkene måtte jeg tilsette en god del mer mel enn det stod i oppskriften på grunn av mye fuktighet i korn- og frøblandingen.

Du kan selvsagt lage disse rundstykkene uten å legge i vann frø og korn også, men jeg vet ikke om de blir like saftige og gode da. 

Når det gjelder type og mengde av frø og korn kan du bestemme selv. Ta det du har og sjongler litt med mengden, en neve av det ene og en neve av det andre. Hehe.

Her har du grunnoppskriften som du kan leke deg litt med for å få best mulig resultat og en smak som er akkurat som du vil ha den 🙂

Ingredienser:

  • Lettmelk eller vann (må tilpasses etter hvordan deigen er etter at man har tilsatt bløtlagte frø og korn)
  • , men ca 4-5 dl

  • 100 gram usaltet smør
  • 1 pk gjær, fersk eller tørr
  • 1 ss honning
  • 1 1/2 ts salt
  • 1/2 ts kardemomme
  • 3-4 gulrøtter, finrevet (ca 5 dl)
  • 2 ss solsikkekjerner
  • 1 dl linfrø
  • 1 dl chiafrø
  • 1 dl sesamfrø
  • 1 neve valnøtter
  • 1 dl gresskarkjerner
  • 1 dl havregryn
  • 1 kg hvetemel eller mer
  • 600 gram sammalt hvete, grov, evt mer 

 

 Fremgangsmåte:

  • Legg frø og korn i vann så det dekker, ca 1 liter vann tenker jeg, og la det stå minst 2 timer, men gjerne over natten
  • Smelt smøret
  • Lunk litt melk eller vann til fingervarmt
  • Smuldre gjæren i den lunkne væsken (tørrgjær kan tilsettes rett i deigen)
  • Tilsett melet og krydder, gjær, gulrøtter og resten av ingrediensene i bakebollen
  • Vurder om deigen har passe konsistens (ikke for bløt, ikke for hard)
  • Juste evt med mer mel eller væske
  • Elt til du får en glatt, myk og smidig deig, ca 15 – 20 minutter
  • Dekk bakebollen med plast eller klede og la deigen heve til dobbel størrelse, ca 1-1 1/2 time
  • Hell deigen ut på et melet underlag
  • Del i like store emner og trill til boller
  • Sett med litt avstand på en bakepapirkledt plate
  • Dekk med klede og la det etterheve ca 50 minutter
  • Før steking , pensle med litt vann og dryss gjerne over litt frø hvis du vil
  • Stek rundstykkene midt i ovnen på 225 grader i ca 15-20 minutter (over- og undervarme)
  • Sjekk at de er ferdige ved å banke lett i bunnen
  • Avkjøl dem på rist
  • Avkjøl dem helt før de legges i pose
  • Fine å fryse

Fullsizeoutput 567b

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *