I denne suppen kan du i grunnen bruke den hvite fisken du vil. Hvis du ikke liker, eller ikke får tak i steinbit kan du for eksempel bruke torsk. Du kan også bruke mer skalldyr, for eksempel er blåskjell godt i suppen, men siden Jørn er allergisk må jeg droppe det. Når det gjelder rekene er det selvsagt best med ferske reker som du skreller selv, men det går også fint å bruke hermetiske. Når jeg bruker det velger jeg alltid Troll håndpillede reker fra Engelsviken.
Hvis du vil drøye suppen så smaker det kjempegodt med ris ved siden av, eller oppe i suppen. I tillegg er brød eller baguetter med aioli godt.
Når det gjelder fiskekraften så bruker jeg kraft vi har kokt selv og frosset ned i porsjonsposer. Det kan jeg anbefale alle å gjøre i stedet for å kaste skallet.
Suppen har altså mange muligheter i tillegg til at den smaker nydelig.
Ingredienser:
- Ca 600 gram steinbitfilet
- 1 kg ferske reker med skall eller 1 glass gode håndpillede reker
- Ca 3 dl hvitvin eller tørr vermut
- 7 dl fiskekraft, evt vann + buljongterninger eller fiskefond
- 1 boks knuste tomater
- 2 ss tomatpuré
- Saft av 1/2 sitron
- 1 stor gul løk eller 2 små, hakket
- 4 fedd hvitløk, hakket
- 1/2 purre, hakket
- 1/2 rød chili uten frø, finhakket
- 1 fennikel, grovhakket
- Hakket persille, dill og evt andre urter
- Salt og pepper
Fremgangsmåte:
- Finn fram en gryte og ha olje og 1 ss smør i gryten
- Ha fennikel, løk og hvitløk i gryten og surr det blankt
- Tilsett tomater, tomatpuré og hvitvin (vermut)
- Sett på lokk og la det småkoke i 15-20 minutter
- Tilsett fiskekraften og la det småkoke videre i ca 30 minutter
- Tilsett hakket purre og finhakket chili og krydre med salt og pepper
- Del fisken i litt store biter og legg oppi gryten
- La dette trekke til fisken er ferdig, 5-10 minutter
- Tilsett halvparten av rekene og noen av urtene rett før servering
- Kok risen hvis du ønsker å servere det som tilbehør
Servering:
- Ha suppe i suppetallerkener
- Fordel resten av rekene og mer av urtene over
- Risen kan du enten legge opp i suppen eller servere i små boler ved siden av
Bon Apetit