Jeg hadde aldri verken spist eller hørt om tomatillo da jeg fikk en pose inn døren av min kjære kusine og hennes mann. De har grønne fingre og har alt av grønnsaker, bær og frukt i hagen og drivhuset. Og denne gangen kom de altså med en pose tomatillo, som jeg i første omgang trodde var en grønnsak, men er en frukt flg Google.
Det er en kulturvekst fra Mellom-Amerika og ser ut som en liten, grønn tomat som ligger i et hylster av blader – akkurat som physalis. Tomatillo er spansk og betyr «liten tomat».
Jeg visste ikke hvordan jeg skulle bruke det og da er frk Google veldig god å ha. For det meste var det oppskrift på Salsa Verde, men jeg fant også oppskrift på relish. Imidlertid kunne jeg ikke følge oppskriften slavisk siden det er ganske mye jeg ikke kan spise. Jeg tåler ikke verken sterk, røkt eller sur mat så jeg måtte kutte ut både chili og jalapeno. Samme det, jeg skulle nok klare å lage noe godt likevel. Så dette er altså tomatillorelish på min måte, verken hot eller sur.
Oppskriften tar utgangspunkt i Taste of Home, men jeg har endret noen av ingrediensene
Ingredienser:
1/2 kg tomatillos, skrelles, vaskes og kuttes i små terninger
1/2 kg tomater uten kjernehus, i små terninger
1/2 løk, hakket
1,5 dl olivenolje
1 dl sitroneddik, evt hvitvinseddik
1 bunt persille. bare bladene, hakkes
1 dl sukker
6 fedd hvitløk, hakkes
1/4 oval rød paprika i små terninger
2 ts salt
1 ts nykvernet pepper
Fremgangsmåte:
Bland alle ingrediensene i en gryte og la det småkoke i 50 minutter
Avkjøles på benken
Kok glassene før du fyller i relishen
Bruksområder:
Smaker deilig som tilbehør til kjøtt og kylling
Ta en liten teskje oppå pålegget på brødskiven
Og ellers som relish på pølsa, burgeren, tacoen osv.
Bruk det som dip