Villaks med mango- avocadosalat og rømmesaus

Fullsizeoutput 4e87

Dette er en rett som mange har laget i en eller annen variant tidligere. Du finner den også i ulike kokebøker og i blogger regner jeg med. Jeg har også oppskrift på denne retten på min blogg, den finner du HER. Den er imidlertid fra 2010 så da fant jeg ut at det var på tide med en oppdatering. Det er alltid små detaljer som endrer seg hver gang man lager den.

I det siste har jeg spist mye laks, men jeg synes ingen laks kan måle seg med vill-laksen, i alle fall ikke når den skal spises alene og ikke i en ovnsrett eller lignende, Når laksen spises alene, som her, så kjenner man virkelig hvor mye bedre villaksen smaker enn oppdrettslaks.  I forhold til oppdrettslaks koster villaks en liten formue, men det har de fleste råd til en gang i blant tror jeg. Det bare så verdt det! Om du enten ikke får tak i villaks eller ikke vil bruke så mye penger på middagen kan du selvsagt bruke oppdrettslaks også, da helst økologisk. Men for meg blir det ikke det samme.

Villaks får du kjøpt hos fiskehandlere og i velassorterte kolonialbutikker. 

I forhold til mange andre oppskrifter så inneholder ikke denne retten chili og blir heller ikke servert med soyasaus, det er rett og slett fordi jeg ikke tåler dette lenger. Derfor må man finne en annen løsning og jeg valgte en rømmedressing som smakte utmerket sammen med både laks og øvrig tilbehør.

Oppskriften er beregnet til 4 personer som er glad i mat!

Ingredienser:

  • Ca 800 gram villaks
  • 1 moden mango i terninger
  • 1 moden avocado i terninger
  • 1 stor tomat uten innmat i terninger
  • 1/2 agurk, skrelt og uten innmat (den bløte stripen i midten), i terninger
  • 1/2 liten rødløk, hakket
  • 1 vårløk, hakket
  • 1/2 pk ruccola eller annen salat i tilsvarende mengde
  • 1 liten neve koriander, hakket (Om du ikke liker koriander kan du bruke persille i stedet)
  • 1/2 sitron, skall og saft
  • salt og pepper
  • 3-4 ss olivenolje
  • saft av 1/4 sitron (Smak deg fram! Kan lett bli for surt)
  • 1 ts flytende honning
  • Du kan også bruke ferdigblandet olje og eddik fra f.eks. Olivers eller Olivenlunden

Fremgangsmåte:

  • Be fiskehandlerene fjerne absolutt alle ben i fisken, men behold skinnet på
  • Legg fisken på benken og krydre den med salt og pepper 20-30 minutter før tilberedning
  • Lag imens mango- og avocadosalaten ved å dele alle ingrediensene som beskrevet ovenfor
  • Legg dette i en bolle eller på et fat sammen med ruccola og dryss over salt og pepper
  • Blad sammen olje, sitronsaft og honning og hell over (Ikke glem å smake før du heller over)
  • Ha olje og evt 1/2 ss smør i pannen og varm opp ved middels varme
  • Legg i fisken med skinnsiden ned og stek i ca 3 minutter
  • Snu fisken forsiktig og stek den videre i 2-3 minutter på den andre siden
  • Det er viktig at den ikke blir for mye stekt, den skal ha en rosa kjerne

Rømmesaus

  • 1/2 boks rømme eller crème fraîche, evt hele boksen
  • finrevet skall av 1/2 sitron
  • saft av 1/4 sitron
  • Rør sammen og smak til 
  • Om du synes den er for syrlig kan du tilsette 1 ts sukker eller honning

Serveres gjerne sammen med ris, men bruk det du har lyst på

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published.