Caponata/ Auberginestuing – vegetarrett fra Sicilia

 IMG 6964

Caponata er en vegetarrett som det spises mye av i Italia og spesielt på Sicilia. Hovedingrediensen er aubergine, noe som forteller hvorfor jeg er så glad i den. Vanligvis spises denne retten varm, enten som selvstendig rett sammen med pasta eller som tilbehør til for eksempel lam.

Den kan minne en del om franske ratatouille, men det er litt forskjell likevel.

Caponata kan også spises kald sammen med andre småretter som ofte serveres ved siden av prosecco for middag. Da legger man en skje på et stykke focaccia eller lignende. Det smaker deilig det også, men jeg liker den best varm

Nøkkelen til en god Caponata ligger i råvarene, spesielt må auberginer være av aller ypperste kvalitet.

Det er mange versjoner av denne retten, men de har en ting felles; grønnsaker skåret i omtrent like store terninger. Litt rart, men retten er faktisk oppkalt eller fisken Capone. Det skyldes rett og slett at retten opprinnelig inneholdt denne fisken. Det var imidlertid bare de rike som hadde råd til fisk på den tiden så folk flest erstattet fisken med aubergine. Og etterhvert forsvant fisken fra retten, bare navnet ble beholdt.

Jeg kan love dere – dette er en helt nydelig rett.

Ingredienser:

  • 2 store auberginer, ca 500 gram i terninger (ca 1 cm)
  • Salt
  • 1/2 stor squash eller 1 liten i terninger (ca 1 cm)
  • 1/2-1 rød avlang paprika i små terninger
  • 3 gulrøtter i terninger (ca 1 cm)
  • 2 små rødløk, grovhakket
  • 4 fedd hvitløk, finhakket
  • 2 stilker selleri i små terninger
  • 1/2  glass kapers
  • 50 gram svarte oliven, delt i to
  • 30 gram rosiner
  • 1 boks finhakkede tomater
  • 2 dl vann
  • 1 stor tomater uten innmat, i små terninger
  • Grønnsaksbuljong etter smak, jeg bruker 2 terninger
  • 2 ss hvitvinseddik
  • Olje
  • 1/2 -1 ts sukker
  • 2 ts tørket rosmarin
  • Salt og pepper
  • Bladpersille
  • Basilikum
  • Parmesan

Fremgangsmåte:

Auberginene:

  • Skjær auberginene i terninger og legg dem i en bolle.
  • Dryss over salt og la det stå ca 40 minutter (Saltet trekker ut den bitre væsken)
  • Skyll deretter grundig i rennende kaldt vann slik at alt saltet blir borte
  • Legg så terningene over på et håndkle eller kjøkkenpapir og tørk dem
  • Legg over på en stekeplate og hell over olje
  • Dryss på salt og pepper
  • Sett ovnen på 180 grader
  • Bak auberginen midt i ovnen i ca 30 minutter

Mens auberginen baker i ovnen fortsetter du med retten:

  • Skjær opp løk og hakk hvitløk
  • Surr i smør- og olje til det er mykt
  • Tilsett oppskåret stangselleri, gulrøtter og squash
  • La dette surre sammen noen minutter
  • Tilsett så aubergine, kapers, oliven, rosiner og oppskåret tomat og bland sammen
  • Tilsett tomatboksen og vann og la det koke på svak til medium varme i ca 30 minutter i en panne uten lokk (Sausen skal tykne)
  • Smak til med eddik, krydder og litt sukker
  • Bland godt sammen
  • Så langt kan du forberede retten på forhånd
  • Ha alt over i en ildfast form og dryss over parmesan
  • Bak retten i ovnen ca 20 minutter
IMG 6963
 

 Servér retten med en form for pasta, jeg bruker penne. Kan også serveres med focaccia eller annen brød

IMG 6965

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *