Smakfull fiskesuppe

Fullsizeoutput 4adf

Jeg har mange oppskrifter på fiskesuppe på bloggen, du finner noen av dem HER og bouillabaisseoppskrift finner du HER. Jeg tror nesten alle liker fiskesuppe, meg selv inkludert, og jeg har spist utrolig mange nydelige varianter av den. Mange kaller sin versjon for «Verdens beste fiskesuppe» eller tilsvarende, men det er nok en smak sak hvilken suppe som evt fortjener den tittelen. Noen liker den tomatbasert fiskesuppen og andre foretrekker den kremete, jeg liker begge varianter.

I nærheten av der vi bor er det Brødrene Skogens fiskesuppe som går for å være den beste, den får man servert på Engelsviken Fiskerestaurant i nærheten av Fredrikstad. Personlig har jeg min favoritt i Lofoten, på Fiskekrogen i Henningsvær. Den beste bouillabaissen har jeg spist på Skagen Fiskerestaurant, men også i Marseille og Antibes har de nydelige versjoner. Det er jo Frankrike som har «æren av» å ha funnet opp denne suppen.

Det er ikke vanskelig å lage en god fiskesuppe, men det er en del grunnregler. Man bør helst ha god fiskekraft, men har man ikke det kan man også bruke fiskebuljong, man må alltid tilsette fisk, skalldyr og urter helt på slutten slik at de ikke blir tørre og smakløse. Ellers kan man forsåvidt bruke den fisken man vil, men jeg ville aldri brukt frossenfisk! Jeg liker best å bruke disse fiskene i suppen, men ikke alle samtidig: torsk, steinbit, breiflabb, laks og ørret. Du kan selvsagt bruke det du liker best, mange foretrekker for eksempel sei og hyse. 

Denne oppskriften er ikke akkurat en hverdagssuppe, den inneholder kostbare fiskeslag, ferske reker, kremfløte med mer, jeg serverte den som hovedrett en fredagskveld sammen med nybakte baguetter. Den var helt nydelig og Jørn utropte den øyeblikkelig til «verdens beste» og sin absolutte favoritt. Så her følger oppskriften som er beregnet til 4 personer.

Ingredienser:

 • 400 g laksefilét
 • 400 g breiflabb
 • 500 g ferske reker med skall
 • 1 liten gul løk, hakket
 • 1 liten rødløk, hakket
 • 2 vårløk i tynne ringer
 • 4 hvitløkfedd, hakket
 • 3 gulrøtter i små terninger
 • 1 pastinakk i små terninger
 • 1/2 rød chili eller mer, hakket
 • 1/2 fennikel i små terninger
 • 1/2 avlang rød paprika i små terninger
 • 2 dl hvitvin, kan evt erstattes av 1 ts hvitvinseddik
 • 7 dl fiskekraft eller buljongterninger (2-3 stk)
 • 1 liten kartong kremfløte
 • 3 ss crème fraîche
 • 1 neve frisk dill
 • 1 neve frisk bladpersille
 • salt og pepper

Fremgangsmåte:

 • Finn fram og skjær opp alle ingrediensene på forhånd
 • Skrell rekene
 • Del fisken i terninger (mest mulig like store terninger)
 • Finn frem en gryte og ha litt olje og smør i gryten
 • Ha løk, vårløk, chili og hvitløk i gryten og surr til det er blankt og mykt
 • Ha i hvitvinen og la den koke nesten inn
 • Tilsett fiskekraft eller buljong og kremfløte
 • La gryten få et forsiktig oppkok
 • Tilsett crème fraîche og rør sammen (Kan bli små klumper, men det jevner seg ut etterhvert)
 • Tilsett gulrøtter, pastinakk, fennikel og paprika og la det småkoke til grønnsakene er nesten møre
 • Smak til med nypresset sitronsaft, salt og pepper
 • Tilsett litt av dillen og persillen

Fullsizeoutput 4ae0

 • Tilsett fisken og la den trekke på svak varme til den er ferdig, noen minutter (skal ikke koke)
 • Ha i reker og urter rett før servering
 • Serveres med godt brød

Fullsizeoutput 4ade

Man kan også drøye suppen ved å servere ris ved siden av

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *