Kveite er en av mine favorittfisker, men jeg synes den kan være litt utfordrende å tilberede. Jeg har selvsagt laget vellykket kveite, men noen ganger har den blitt for tørr. Jeg har til og med fått servert tørr kveite på gode restauranter.
Tilbehøret smakte også nydelig sammen med fisken.
Jeg bestilte fersk kveitefilet hos min lokale fiskebutikk, Jeløy fisk og vilt, og fikk en perfekt fisk uten skinn. Du bestemmer selvsagt selv om du vil ha skinnet på hvis du er så heldig at du har en god fiskebutikk du kan handle hos. Kveite er ingen billig fisk, tror jeg betalte ca 600 kr per kilo for filéten. Men jeg synes det er vel verdt prisen når man skal ha noe spesielt, og filet er så mye bedre enn kveitekoteletter etter min mening.
Ovnsbakt kveitefilét:
- Beregn ca 200 gram per person
- Ta fisken ut av kjøleskapet 20-30 minutter før tilberedning
- Strø rikelig med grovt salt over
- Skyll deretter vekk saltet og tørk fisken med kjøkkenpapir
- Krydre fisken på nytt med vanlig salt og pepper
- Ha olje i en ildfast form + noen klumper med smør
- Legg kveiten i formen
- Bak fisken i ovnen på 180 grader i ca 10 minutter – avhengig av størrelsen på filéten
- Ta fisken ut av ovnen og legg den over på et fat (viktig å ta den ut av formen ellers vil den fortsette å bli varmebehandlet og bli for tørr)
- La den ligge ca 5-10 minutter (eller mer) før du serverer den
Grønn ertepuré:
- 1 pakke frosne grønne erter, 400 gram
- Kok opp lettsaltet vann og tilsett ertene
- La det trekke 1-2 minutter
- Sil av vannet
- Kjør ertene med en stavmikser til du får den så fin som du ønsker
- Tilsett 1-2 ss med smør og evt 1 dl fløte
- Smak til med salt og pepper og evt annet krydder
Tomatsalat:
- 15-20 cherrytomater, gjerne i forskjellig farge
- 3 ss god olivenolje
- Saft av 1 sitron
- 1-2 ss kapers
- 1 neve hakket persille eller basilikum
- Salt og pepper
Fremgangsmåte:
- Del hver cherrytomat i 4
- Bland olje og sitronsaft
- Smak til med salt og pepper
- Hell dette over tomatene
- Tilsett kapers og hakkede urter
- Bland sammen
Ovnsbakte perlepoteter:
- Man trenger selvsagt ikke bruke perlepoteter, men jeg synes disse er både gode og dekorative.
- Ha olje og smør i en ildfast form
- Vask potetene, du trenger ikke skrelle dem
- Dryss på salt, pepper og annet krydder du måtte ønske
- Tilsett gjerne noen urter hvis du har
- Bak i ovnen ved ca 220 grader i 30-40 minutter
Logistikk:
- Siden både fisk og poteter skal i ovnen ved ulik temperatur kan det være en utfordring. Men dette lar seg løse på en enkel måte.
- Bak potetene i ovnen ca 25 -30 minutter ved 220 grader
- Ta ut potetene og senk temperaturen til 180 grader og sett inn fisken
- Når fisken er ferdig tar du den ut og setter inn potetene igjen
- Det gikk kjempefint, all maten var varm .
- Det er en fordel å servere på varme tallerkener
Hei !
Kveite er fantastisk, men her er marginene små, ja!
Er veldig glad i bloggen din. Du skriver veldig bra og oppskriftene er gode og nøyaktige. Synes bildene noen ganger er litt mørke. Kan jeg få komme med et lite tips? Har du kjøkkenvifte med lys så er det et fint sted å plassere maten når den skal fotograferes, særlig på denne mørke årstiden. Ellers er jo et vindu med dagslys det aller beste.
Gleder meg til å følge både oppskrifter, restaurant- og reisetips videre!
Hei Maren! Tusen takk for hyggelig tilbakemelding 🙂 Ja, jeg vet at bildene ikke er bra nok, jeg tar alle med mobilen. Har speilrefleks, men orker ikke dra det fram så ofte, Skal prøve å ta bilder under kjøkkenviften, ellers tar jeg som regel bildene foran et vindu 🙂
I dag blir det kveitefilét igjen, ble så hekta forrige helg.
Ha en strålende lørdag.