Lammekjøtt i dillsaus

Fullsizeoutput 4227

Denne maten er jeg vokst opp med! Og det var faktisk noe av det beste jeg visste i oppveksten, bedre enn fårikål faktisk. Da jeg hadde flyttet hjemmefra og skulle hjem på besøk ba jeg som regel moren min å lage lammekjøtt i dill.

Men som så mange andre oppskrifter fra tidligere tider hadde denne nesten gått i glemmeboken. Jeg har heller ikke tatt vare på min mors håndskrevne oppskriftbøker så denne oppskriften er altså ikke den samme som hun pleide å lage. Jeg har heller ikke brukt noen av oppskriftene som ligger på nettet, dette er en etterligning av min barndoms favorittmåltid.

Jeg bruker lammebog i gryten, fersk og fin fra Slakteren som skjærer opp bogen for meg. Men du kan bruke det kjøttet du vil. Jeg for min del foretrekker kjøtt med ben fordi beina er med på å sette smak på maten.

Det er en stor oppskrift som rekker til 4-6 personer.

 

Ingredienser

 • 1 1/2 kg ferskt lammekjøtt (helst)
 • 1/2 liter lammekraft
 • 6 delikatesseløk, enten hele eller delt i to
 • 8-10 sjampinjong delt i fire
 • 6 hvitløkfedd delt i to
 • 1 pastinakk i biter
 • 4 stilker stangselleri i biter
 • 4 gulrøtter i biter
 • 1/2 squash i biter
 • 1/2 purre i ringer
 • 1 1/2 boks seterrømme
 • 2 gode never med hakket, fersk dill
 • salt og pepper
 • hvetemel
 • 1-2 ss smør
 • nøytral olje til steking

Fremgangsmåte:

 

 • Ha lammekraft i en stor gryte
 • Vend lammekjøttet i hvetemel blandet med salt og pepper
 • Ha olje i en panne og la det bli varmt
 • Ha kjøttet i pannen og stek til det får fin farge (litt om gangen)
 • Flytt kjøttet over i gryten etterhvert som det blir ferdig
 • Når alt kjøttet er brunet har du løk og hvitløk i pannen og lar det surre noen minutter
 • Flytt over i gryten
 • Ha sjampinjong i pannen og la den surre noen minutter
 • Flytt over i gryten
 • Del opp de andre grønnsakene og ha over i gryten (trenger ikke surre i pannen først)
 • Hakk dill og ha i gryten
 • Bland godt
 • Tilsett seterrømmen, bland godt
 • La dette surre på platen i 2-3 timer til kjøttet er mørt
 • Tilsett mer dill og rømme hvis det er behov for det
 • Smak til med salt og pepper
 • Serveres med gode kokte poteter eller potetmos.

 

Fullsizeoutput 4226

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *