Den tiden vi er inne i nå er helt amazing med tanke på at skreien er på besøk hos oss igjen. Denne fisken er nok den aller beste jeg vet uansett hvordan jeg tilbereder den. Skreimølje er nydelig, skreitunger er vidunderlig, skreirogn er supert og skreiloin er bare ubeskrivelig. Jeg har laget skreiloin på en rekke forskjellige måter og de smaker alle nydelig, men favoritten er nok den dere får oppskrift på her.
Vi spiser skrei minst en gang per uke i denne tiden, gjerne oftere også. Vi får liksom ikke nok.
Det er ikke bare smaken som gjør skreien spesiell, det er også andre ting som kjennetegner den. Den kalles for Lofotens casanova og er selve kjærlighetsfisken, det er ikke mange som reiser så langt for kjærlighetens skyld
Skrei er torsk, men ikke all torsk er skrei. Litt forvirrende, ikke sant? Men skrei er torsk som vokser opp i Barentshavet. Og den skreien vi spiser nå har svømt mer enn 1000 km for å treffe sin utkårede. Dette skjer på det samme stedet som den selv ble unnfanget for minst 5 år siden, i havområdene rundt Lofoten og Vesterålen. Og den er her kun en kort periode av året, fra januar til mars/april, og det er bare hit den kommer,
Resten av året lever skreien i havområdene mellom Norge og Nordpolen. Hver vinter, etter at den har fylt 5 år, vender den tilbake og møter tusenvis av andre skrei til elskov i dypet. Og hvert år gjentar den kjærlghetsreisen hvis den ikke har blitt fanget da. Så skreien er en trofast kjæreste:-)
Kilde: Godfisk
Ingredienser:
- Ca 1 kg skreiloin
- Salt og pepper
- Olje og smør til steking
Fremgangsmåte:
- Tørk av fisken og legg den på et kjøkkepapir
- Dryss over grovt salt på begge sider
- La det stå i ca 10 – 15 minutter
- Skyll av saltet og tørk
- Dryss på salt og pepper
- Ta den ut av pannen og legg den over in en ildfast form
- Sett stekeovnen på 165 grader
- Stek fisken ca 10 -15 minutter og sjekk at den er ferdig (den skal flake seg når du trykker forsiktig med en skje) Steketiden er avhengig av tykkelsen på stykkene så du må prøve deg frem
Spinatstuing:
- 1 pose med fersk spinat, 200 gram
- 2 ss smør
- 1 pakke bacon i terninger
- 3 fedd hvitløk, hakket
- 1 sjalottløk, i skiver
- 1/2 boks creme fraishe
- salt og pepper
Fremgangsmåte:
- Smelt smør i pannen
- Surr bacon noen minutter, sett til side
- Surr løk og hvitløk i pannen til det er mykt, sett til side
- Tilsett spinat
- Når spinaten har falt sammen tilsetter løk og bacon igjen
- Bland sammen
- Tilsett creme fraishe
- La dette koke til stuingen har tyknet litt
- Hold varmt
- Salte og pepre
Mandelpotetmos
- Skrell og del potetene i terninger
- Kok til de er ferdige
- Hell av vannet og damp dem tørre
- Mos potetene
- Tilsett 1/2 boks creme fraishe eller fløte
- Press 2-3 fedd med hvitløk og bland med potetmosen
- Smak til med salt og pepper
- Tilsett 1 ss smør før servering