Varmende løksuppe med hvitløk og chili

Fullsizeoutput 42e3

Dette er en løksuppe som har litt mer «futt» enn tradisjonelle løksupper. Det betyr ikke at den er for spicy, men krydrene er med på å fremheve den nydelige smaken av karamellisert løk og gir suppen mer karakter synes jeg.

Det tar litt tid å tilberede suppen, men det er det verdt når du kan sette deg ved bordet å nyte.

Inspirasjon til denne oppskriften har jeg fått av Wenche i GMN, men det er ingen kopi

 

Ingredienser:

  • Ca 1 kg gul løk i skiver
  • 3-4 ss smør
  • 1 ts suker
  • 4-5 fedd hvitløk, hakket
  • 1/2 rød chili, finhakket
  • 1 ss hvetemel
  • 2 dl hvitvin eller eplemost
  • 1 ss sterk sennep
  • 1 liter oksekraft, fond eller buljong
  • 1 laurbærblad
  • salt, pepper og timian

 

Fremgangsmåte:

  • Del løken i to på langs og skjær hver halvdel i tynne skiver
  • Smelt smør i en gryte
  • Ha løken over i gryten
  • Dryss sukker over
  • Surr over middels varme til løken faller sammen og blir gyllen, ca 20 minutter
  • Tilsett hvitløk og chili mot slutten
  • Dryss over litt tørket timian
  • Tilsett evt mer smør hvis det trengs
  • Tilsett hvetemel og sennep og la det surre 2-3 minutter
  • Hell over 2 dl vin eller eplemost
  • Kok opp og la det småkoke uten lokk i 5-6 minutter
  • Tilsett kraft og laurbærblad
  • Kok opp og la suppen småkoke 30-40 minutter
  • Smak til med salt og pepper

 

Garnityr:

  • 3-4 fedd hvitløk, hakket
  • Smør
  • revet ost, f.eks jarlsberg, sveitser eller lignende
  • Loff

 

Fremgangsmåte:

  • Smør loffskiver med smør og dryss på hakket hvitløk
  • Del evt loffskivene i terninger eller behold skivene hele
  • Ha over revet ost
  • Hvis du ikke har ovnssikre suppeboller legger du loffen på en bakepapirkledt stekeplate og steker i ovnen til loffen er sprø og osten smeltet
  • Du kan også steke dem i pannen
  • Om du har ovnssikre suppeboller fordeler du suppen i dem og legger loffen over
  • Sett suppebollene i ovnen og gratiner i ovnen til osten har smeltet

 

IMG 3649

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *