Dette er en løksuppe som har litt mer «futt» enn tradisjonelle løksupper. Det betyr ikke at den er for spicy, men krydrene er med på å fremheve den nydelige smaken av karamellisert løk og gir suppen mer karakter synes jeg.
Det tar litt tid å tilberede suppen, men det er det verdt når du kan sette deg ved bordet å nyte.
Inspirasjon til denne oppskriften har jeg fått av Wenche i GMN, men det er ingen kopi
Ingredienser:
- Ca 1 kg gul løk i skiver
- 3-4 ss smør
- 1 ts suker
- 4-5 fedd hvitløk, hakket
- 1/2 rød chili, finhakket
- 1 ss hvetemel
- 2 dl hvitvin eller eplemost
- 1 ss sterk sennep
- 1 liter oksekraft, fond eller buljong
- 1 laurbærblad
- salt, pepper og timian
Fremgangsmåte:
- Del løken i to på langs og skjær hver halvdel i tynne skiver
- Smelt smør i en gryte
- Ha løken over i gryten
- Dryss sukker over
- Surr over middels varme til løken faller sammen og blir gyllen, ca 20 minutter
- Tilsett hvitløk og chili mot slutten
- Dryss over litt tørket timian
- Tilsett evt mer smør hvis det trengs
- Tilsett hvetemel og sennep og la det surre 2-3 minutter
- Hell over 2 dl vin eller eplemost
- Kok opp og la det småkoke uten lokk i 5-6 minutter
- Tilsett kraft og laurbærblad
- Kok opp og la suppen småkoke 30-40 minutter
- Smak til med salt og pepper
Garnityr:
- 3-4 fedd hvitløk, hakket
- Smør
- revet ost, f.eks jarlsberg, sveitser eller lignende
- Loff
Fremgangsmåte:
- Smør loffskiver med smør og dryss på hakket hvitløk
- Del evt loffskivene i terninger eller behold skivene hele
- Ha over revet ost
- Hvis du ikke har ovnssikre suppeboller legger du loffen på en bakepapirkledt stekeplate og steker i ovnen til loffen er sprø og osten smeltet
- Du kan også steke dem i pannen
- Om du har ovnssikre suppeboller fordeler du suppen i dem og legger loffen over
- Sett suppebollene i ovnen og gratiner i ovnen til osten har smeltet