Høsten altså! Riktignok burde jeg mislike den årstiden fordi det går mot mørkere tider, men fordi jeg er et matvrak elsker jeg høsten og alt den har å by på. Alle grønnsakene, frukten, fargene, kjøttet – markens grøde – bedre blir det ikke!
Jeg prøver å bruke dette i matlagingen så ofte jeg kan, rotgrønnsaker står på menyen nesten hver dag i en eller annen sammenheng og måltider med høstens ferske lam serveres også rett som det er . I går serverte jeg ovnsbakte rotgrønnsaker og lammekoteletter med pesto. Utrolig godt og svært enkelt å lage. Man trenger selvsagt ikke bruke kotelettene, men like gjerne filét, biff eller lammestek i skiver.
Selv om jeg bruker rotgrønnsaker nesten hver dag prøver jeg å variere hvilke grønnsaker jeg bruker slik at det ikke smaker likt hver gang. I går brukte jeg en god del beter, det finnes vel ikke grønnsaker med vakrere farger? Dessuten smaker de jo så godt også.
Ingredienser:
- 1 polkabete i strimler eller terninger, se bildet over
- 1 gulbete i terninger
- 1/2 sellerirot i terninger
- 1 persillerot i terninger
- 6-8 perlepoteter avhengig av størrelsen, evt mandelpoteter som deles i to
- 1 stang stangselleri i små terninger
- 1 løk i skiver
- 5 hvitløkfedd, hakket
- 1/4 purre, hakket
- rosmarin, hakket
- olje
- salt og pepper
- evt annet krydder
- 1/2 glass pesto eller hjemmelaget (Jacobs er OK)
Fremgangsmåte:
- Skrell alle grønnsakene og del dem i terninger eller strimler
- Hakk hvitløk, purre og urter
- Ha olje i et ildfast fat
- Legg grønnsakene inkl potetene i fatet
- Krydre med salt, pepper og evt annet krydder
- Bland godt
- Hell over litt mer olje
- Bakes midt i ovnen ved 180 grader varmluft i ca 30 minutter
- Rør i fatet innimellom
- Brun imens kotelettene på begge sider så de får fin farge
- Ta fatet ut av ovnen og legg de ferdig brunete lammekotelettene over grønnsakene
- Legg pesto på hver kotelett
- Bak videre i ca 10 minutter
- Kjenn etter om grønnsakene er ferdige
- Anrett på tallerkener og servér gjerne en god rødvin ved siden av
Bon Apetit