Stavanger – restauranttips og andre tips

Stavanger

Stavanger har seilt opp som Norges beste restaurantby etter Oslo, og det skal jeg ikke motsi. To restauranter i byen har fått Michelinstjerne, men hvis Guide Michelin hadde sendt sine inspektører til Trondheim er det ikke umulig at det hadde havnet et par stjerner i den byen heller.

I utgangspunktet hadde vi tenkt å prøve i alle fall en av Michelinrestaurantene så vi tok kontakt med Sabi Omakase, den bittelille sushirestauranten som har høstet fantastiske anmeldelser helt siden starten. Dessverre var det ikke mulig å få bord der.

Vi prøvde deretter den andre stjernerestauranten, Re-Naa som fikk sin første stjerne i 2016 og har beholdt den også i 2017. Vi hadde bare 2 dager hvor vi hadde mulighet til å spise der, og ingen av disse dagene hadde ledige bord. Vi får prøve neste gang vi kommer til Stavanger for vi skal nok tilbake neste år også. Jeg har vært i byen flere ganger tidligere, men det er lenge siden nå. Hadde faktisk glemt hvor flott denne byen er.

Men det var egentlig ikke noe stort problem at vi ikke fikk bord, vi fikk i stedet prøvd 3 andre restauranter som var helt supre og det er disse jeg skal skrive litt om her.

Den første kvelden hadde vi bestilt på Alex Sushi som er litt annerledes enn navnebroren i Oslo. Her har de også varme retter og man kan få enkelte kjøttretter om det skulle friste. Nettsiden deres er imidlertid den samme som for Osloavdelingen. Vi fikk en muntlig orientering av hovmesteren om endringene i menyen, og nettsiden vil vel bli oppdatert etterhvert.

Vi valgte en 8-retters meny som vil gå inn i matminneboken som den beste sushimenyen noensinne – og vi har faktisk spist en del sushi både i Norge og i andre land. Det var til og med julemeny et år vi feiret jul i Brasil. Men altså denne menyen – fantastisk!

Nedenfor ser dere noen bilder av det vi spiste, men dessverre noterte jeg meg ikke detaljene.

Fullsizeoutput 3d2e

Fullsizeoutput 3d30

 

Dette var i alle fall laks Terryaki, en varmrett som var utrolig god <3

Fullsizeoutput 3d32

Fullsizeoutput 3d34

Fullsizeoutput 3d36

Fullsizeoutput 3d38

Og så glemte jeg å ta bilde av desserten som er noe av det beste og rareste jeg har smakt noen gang.

Er dere i Stavanger anbefaler jeg denne restauranten. Den var ikke spesielt billig selvsagt, tror regningen kom på ca 2200 kroner som innbefattet et par glass vin.  Det var også topp service hele veien.

Neste kveld spiste vi på Renaa Matbaren, en restaurant jeg også vil anbefale på det varmeste.

Dette er et uformelt spisested med mye deilig på menyen. Michelinrestauranten deres ligger rett ved siden av så den vil vi nok prøve neste gang. Matbaren var imidlertid ingen dårlig erstatning. Jeg spiser helst fisk når jeg befinner meg på steder med god tilgang så da ble det et deilig fiskemåltid her også.

Jeg valgte en nydelig kveite som smeltet i munnen.

Fullsizeoutput 3d41

 

Jørn valgte en av restaurantens spesialiteter, helgrillet piggvar i Jospergrill med nøttesmør, pepperrot og sitron. Det smakte helt fantastisk, jeg kan ikke beskrive det på noen annen måte. Denne må dere prøve hvis dere skal dit.

Fullsizeoutput 3d43

Fullsizeoutput 3d45

IMG 1395

 

Regningen kom på ca 1800 kroner inkludert en god flaske Sancerre. Bra service her også.

Siste kvelden valgte vi å spise på Fisketorget nede ved Vågen. Det er jo nesten obligatorisk, både fordi det ligger der det ligger og fordi de skilter med fersk fisk. Jeg hadde spist lunch der dagen før og var veldig fornøyd med dem. Da var det sol og varmt så jeg kunne sitte ute.

Fullsizeoutput 3d59

Menyen byr på noen standardretter og noen som endrer seg hver dag avhengig av dagens fangst. Dette blir presentert på en tavle som bæres rundt til bordene og hver rett får en rask omtale.

Vi valgte å dele en forrett, noe jeg angret på. Den smakte så nydelig at jeg gjerne ville hatt den for meg selv, Ceviche av tunfisk og kveite – best ever!

Fullsizeoutput 3d51

Til hovedrett valgte jeg blåskjell med grønn curry mens Jørn valgte den berømte firkesuppen deres. Jeg hadde også spist blåskjellene dagen før til lunch og hadde nok litt for store forventninger. De var gode, men ikke noe mer. Jørn var godt fornøyd med fiskesuppen.

Fullsizeoutput 3d53

Fullsizeoutput 3d55

Vi valgte ostefjølen deres som dessert, her var det 4 utvalgte norske oster. Alle smakte fortreffelig 🙂

Fullsizeoutput 3d57

Servicen var grei nok, men de hadde dårlig tid til å presentere maten. Allikevel kommer vi gjerne tilbake, ikke minst på grunn av beliggenheten 🙂

Regningen var på ca 1500,- inkl 1 glass vin og 1 øl.

IMG 1362

Stavanger og områdene rundt har mye å by på, det er virkelig en flott by. Man kan for eksempel være med på fjordcruise som varer ca 3 timer og viser gjestene noen av de fineste stedene i området. Man kan velge mellom flere ulike cruise.

Et must hvis man er glad i vakre parker og blomster er Flor og Fjære. Dette er et unikt sted med en spesiell historie. Det hele startet i 1965 da ekteparet Åsmund og Else Marie Bryn kjøpte husmannsplassen Mangela på Sør-Hidle hvor de bygde en familehytte.  20 år senere ble Åsmund Bryn uføretrygdet og begynte å beplante holmen for å ha noe å holde på med. Og dette var starten på eventyret.

Noen år senere startet sønnen og svigerdatteren restauranten og nå er det snart klart for at 3. generasjon overtar og fortsetter utvidelsene.

For å besøke parken må man spise i restauranten og bestille på forhånd. Turen fra Stavanger med båttur, lunch og omvisning koster i sommer 1090 kroner per person.

Bildene jeg har brukt i collagen er tatt av Berit Thorsen og jeg har hennes tillatelse til å bruke dem.

PicMonkey Collage

Er du sprek og liker å røre på deg er en tur til Preikestolen også et must. Befinner du deg i Stavanger sentrum kan du ta ferge til Tau og buss eller egen bil til Preikestolhytta.  Fergen tar en drøy halvtime og fra Tau tar det ca 20 minutter med bil. Er man relativt sprek, slik Jørn er, bruker man ca 1 time opp til Preikestolen og det samme ned igjen. Normert tid er imidlertid oppgitt til 2 timer hver vei. Turen er ca 4 km og det er 500 meter høydeforskjell, terrenget er middels krevende.

På toppen venter det deg en fantastisk utsikt.

Preke

Har du egen bil kan jeg også anbefale en biltur til Solastranden og Jæren. Solastranden er faktisk blitt kåret til en av verdens vakreste strender av Sunday Times. Det er praktfullt med kystlandskapet synes jeg.

Sola

Stavanger sentrum er også flott med Breiavannet, Vågen, folkelivet, bygningene og alt det andre. Oljemuseet er blant flere andre vel verdt et besøk, og legg gjerne turen innom hermetikkmuseet også.

Selv synes jeg det er riktig koselig å rusle rundt blant trehusbebyggelsen i Gamle Stavanger. Her finnes 173 hvitmalte trehus fra 1700-tallet, alle er meget godt vedlikeholdt og har fargerike og fine dører. Her finnes også flere gallerier og håndverkutsalg.

IMG 1296

IMG 1297

IMG 1300

IMG 1301

En annen gate det er verdt å få med seg er Øvre Holmegate, eller Fargegaten som den også kalles. Her er husene malt i friske farger og det er mange koselige caféer og nisjebutikker. Gaten er stengt for biltrafikk.

IMG 1396

IMG 1397

IMG 1398

Og når du går hjem om kvelden kan du jo stoppe og kjøpe deg en pølse fra Pølsebussen midt i sentrum.

Fullsizeoutput 3d5a

[wzslider]

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *