Shepherds Pie er en engelsk tradisjonsrett som ikke er noen pai i det hele tatt, men kjøttstuing med lokk av potetmos . Det skal egentlig brukes malt lammekjøtt i denne retten, men de fleste bruker nok vanlig karbonadedeig eller kjøttdeig siden det er enklere å få tak i. Til fest bruker man gjerne lammebog eller tilsvarende.
Kjøttstuingen kan tilsettes øl eller vin, eller begge deler, men serveres like gjerne uten. Løk og gulrøtter er imidlertid obligatorisk og så kan man egentlig tilsette det man har lyst til av andre grønnsaker og urter..
Her følger min utgave av Shepherd’s Pie som er en av mine favoritter når det gjelder ovnsretter <3
Ingredienser:
- Ca 500 g kjøttdeig av lam eller okse
- 2 løk i skiver
- 4 hvitløkfedd, hakket
- 2 gulrøtter i terninger
- 2 stilker stangselleri i terninger
- 8 champinjong i terninger
- 1 boks kidneybønner, go green
- 1 boks mais, go green
- 1 liten pakke frosne grønne erter
- 1 boks hakkede tomater
- 5 dl oksefond/ buljong
- 1 dl rødvin
- litt balsamicoeddik
- 1 ss brunt sukker
- 1 liten neve friske urter (rosmarin, timian)
- salt og pepper
- olje til steking
- 2 ss hvetemel utrørt i vann (jevning)
Fremgangsmåte:
- Stek kjøttdeigen i pannen og ha over i gryten
- Stek deretter løk og hvitløk og ha over i gryten
- Stek champinjongen og ha over i gryten
- Tilsett øvrige ingredienser
- Lag en jevning av hvetemel og vann og ha over i gryten
- La dette småkoke ca 30 minutter
- Smak til med krydder
Potet og sellerilokk
Du kan selvsagt lage helt vanlig potetmos, men jeg har laget en mos hvor jeg blandet mandelpoteter med sellerirot og persillerot
- ca 500 gram mandelpoteter
- 1 persillerot, ca 100 gram
- 1 sellerirot, ca 100 gram
- Skrell og del dette i mindre biter og kok til det er mørt
- Hell av vannet og damp tørt
- Mos med en «potetmoser”
- Smak til med salt og pepper og evt litt smør, ca 2 ss
Fremgangsmåte:
- Ha kjøttstuingen i en dyp ildfast form
- Legg potetmosen som et lokk over kjøttstuingen
- Hell over smeltet smør på toppen og prikk med en gaffel
- Strø evt over litt revet ost og dryss over tørket rosmarin
- Stek i stekeovnen ved 180 grader i 30-40 minutter til toppen har fin farge