Nå som det er høysesong for blomkål må det utnyttes. Jeg prøver derfor å lage retter med blomkål et par ganger i uken nå. Jeg handler grønnsaker på et gårdsutsalg i nærheten og det føles så fint at grønnsakene kommer rett fra bonden og er nyhøstet.
Denne gangen har jeg laget en blomkålgrateng som både kan brukes som selvstendig rett eller som tilbehør. Jeg tilsatte pølser og brukte den derfor som selvstendig rett sammen med ovnsbakte tomater. En enkel og deilig middag.
Ingredienser:
- 1 stort blomkålhode
- vann og buljongterninger
- 1 løk
- 1/2 squash
- 1 pakke krydret pølse eller skinke
- 1 neve persille
- 3 ss smør
- 3 ss hvetemel
- 1/2 liter melk eller til sausen blir passe tykk
- 2 ss creme fraiche
- 2-3 dl revet cheddarost
- salt og pepper
Fremgangsmåte:
- Del blomkålen i buketter
- Kok blomkålen i buljong til den er mør, ca 3-4 minutter
- Hell av vannet og damp blomkålen litt
- Skjær løk i tynne skiver og squashen i terninger
- Surr dette i olje noen minutter
- Del pølsen i terninger og ha i pannen
- Ha blomkålen i pannen og bland sammen med pølse, løk og squash
- Ha blandingen over i en ildfast form
- Smelt smør og rør inn melet
- Spe gradvis med melk under omrøring
- Rør godt mellom hver gang du sper
- La sausen småkoke noen minutter
- Tilsett 2 ss creme fraiche og en stor neve hakket persille
- Rør til slutt inn osten
- Hell sausen i formen
- Stek midt i ovnen til den begynner å få farge, ca 10 minutter
- Server med bakte tomater og nye, kokte poteter