Wroclaw – en perle

IMG 0646

Denne byen hadde vi knapt hørt om for en måned siden, så vi hadde ingen forventninger da vi bestilte tur dit. Grunnen til at vi havnet der var Andrea Bocellis konsert der 19. juni. Og det var jo flaks at Ryanair har en direkte rute dit fra Rygge også. Vi har  aldri vært noe interessert i destinasjoner i Polen og heller ikke i Ryanair, men med en flytur på 1,5 timer er det helt greit å fly med dem.

Jeg tror ikke jeg har blitt så overrasket over en by noen gang, jeg trodde det var en grå og trist industriby som ikke hadde noe å by på. Så feil kan man altså ta.

Vi bodde veldig bra på 5-stjerners hotellet –  Monopol, i utkanten av gamlebyen, rett innenfor elven/kanalen som omkranser gamlebyen. Tvers over gaten ligger den flotte operaen, med kjente oppsetninger på rekke og rad. Lenger borti gata var et nytt konserthus nettopp ferdig.

Gamlebyen er praktfull rett og slett, det meste er pusset opp, det er hyggelige gågater, folk er vennlige, flere bra butikker og shoppingsentre med bra merker, mange itaienske. Selvsagt er merker som Hennes, KappAhl og tilsvarende også på plass. 

IMG 0638

IMG 0641

IMG 0644

IMG 0645

IMG 0643

En spasertur langs kanalen/elven rundt byen er en fin måte å gjøre seg kjent på, og til stor glede for Jørn er det ikke plagsomt langt mellom vannhullene. Prisnivået er selvsagt særdeles behagelig for en nordmann, og øl er noe de kan i Øst-Europa iflg kjenneren.

IMG 0639

Noen av restaurantene tilbyr tradisjonell, kraftig husmannskost, men det er også mange andre typer restauranter. Vi var så heldig å være på besøk i aspargessesongen og flere av restaurantene hadde spesielle aspargesmenyer. Vi prøvde et par av disse og ble særdeles fornøyd. Et par lunsjer ble inntatt i noe som så ut som skikkelige turistfeller, midt på hovedtorget ved rådhuset, men vi ble positivt overrasket begge ganger. 

IMG 0678

IMG 0648

IMG 0650

IMG 0685

Et par ting vi nok burde ha visst om byen er at den er en særdeles kjent universitetsby og har fostret en lang rekke Nobelpris-vinnere. I tillegg vrimler byen av sine små dvergestatuer. Noen av disse står helt åpent midt i gågata, andre er skikkelig godt gjemt og må letes etter. En sport for turistene er å finne så mange som mulig av disse små statuene. Vi får ta opp en grundigere jakt ved neste besøk.

IMG 0677

IMG 0690

 Drosjer koster lite og trikken enda mindre så det er greit å komme seg rundt selv om man ikke vil spasere. Kortbetaling er helt greit.

 Etter noen få og travle dager i Wroclaw er vi enig om at det må bli flere Polen-besøk på oss – gjerne Wroclaw igjen. Ingen grunn til å frykte at man havner i et grått og dystert nedfallsland fra kommunisttiden, her er det enkelt, hyggelig og billig å være turist.
IMG 3080

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *