Pulled Pork med coleslaw og ovnsbakte poteter

IMG 9333

Pulled pork har nesten blitt vår nye nasjonalrett. For et par år siden var det de færreste som hadde hørt om det, men nå er det nok de færreste som IKKE har hørt om det.

Pulled pork er et samlebegrep på kjøtt som i utgangspunktet er seigt, men som tilberedes i mange timer slik at det blir så mørt at man kan plukke det fra hverandre med to gafler. Derav navnet pulled pork som egentlig betyr plukksvin.

Ferdigvarianter av denne retten har vært i butikken en stund, men kvaliteten er nok så som så tror jeg. Første gangen jeg spiste det var nettopp en ferdigvariant som jeg synes smakte fælt, og derfor har det tatt lang tid før jeg har prøvd det igjen.

Uansett så virker det som populariteten til denne retten bare stiger, man får kjøpt det «overalt»  Man får også nå mange ulike varianter av pulled-retter, bl.a. pulled lamb, pulled chicken og pulled beef, men disse har jeg ikke smakt.

Det er flere måter å tilberede pulled pork på, man kan  bruke stekovnen, grillen, slowcooker, trykkoker eller sous vide. Hvilken metode som er den beste vet jeg ikke, det blir en smak sak.

 

Ingredienser:

  • Ca 1,5 kg benfri svinenakke
  • 2 ts røkt paprikapulver
  • 1/2 ts chipotlekrydder
  • 2 ts sukker
  • 1,5  ts salt
  • 1 ts spisskummen, malt
  • 1/4 ts kajennepepper
  • 3 fedd hvitløk, finhakket
  • 3 dl eplemost

 

Fremgangsmåte:

  • Brun kjøttet på alle sider
  • Bland sammen krydder og hvitløk
  • Gni krydderet inn i kjøttet
  • Finn fram en gryte eller en ildfast form med lokk og legg kjøttet oppi
  • Hell i eplemosten, sett på lokket og sett i ovnen på 125 grader (over og undervarme)
  • La det steke til kjernetemperatren er 94 grader og kjøttet er mørt, ca 4 timer
  • La kjøttet hvile i ca 20 minutter
  • Dra deretter kjøttet fra hverandre med to gafler
 

Coleslaw:

  • 1/2 strimlet hodekål
  • 1 stor revet gulrot
  • 1 eple revet
  • 1/2 hakket løk
  • ca 1 dl majones
  • 1 dl creme fraishe, lett
  • 2 ts sennep
  • noen dråper tabasco

IMG 0465

 
IMG 0469

Hjemmelagde burgerbrød med spelt:

  • 200 g sammalt spelt
  • 275 g siktet spelt
  • 1/2 ss sukker
  • 1/2 ts salt
  • 1/2 pk gjær
  • 1/2 dl olje
  • 3 dl fingervarmt vann
  • Sesamfrø

Fremgangsmåte:

  • Bland alle de tørre ingrediensene
  • Tilsett olje og vann
  • Kjør i kjøkkenmaskin i 10-15 minutter
  • Dekk bakebollen med plast og la heve i 60 minutter (til dobbelt størrelse)
  • Ta deigen ut på bakebordet og del den i to
  • Rull hver av delene til en «pølse» som du igjen deler i fem
  • Rull hvert emne til boller og trykk dem litt flate
  • Legg på et bakepapirkledt brett
  • Pensle brødene med sammenpisket egg og dryss over sesamfrø
  • Legg et klede over og la de heve ca 30 minutter
  • Stek brødene i forvarmet ovn på 225 grader i 10-15 minutter til de har fått pen farge
  • Avkjøles på rist
IMG 9724

Ovnsstekte poteter:

  • Vask og børst mandelpoteter eller amadinepoteter
  • Del potetene i to eller bruk dem hele hvis de er små
  • Hell olje i et ildfast fat og dryss godt med salt i formen
  • Legg potetene i formen og vend dem rundt i oljen
  • Dryss over pepper og evt annet krydder etter ønske
  • Stekes ved 225 grader i 25-30 minutter til de er myke inni

Montering:

  • Del et burgerbrød og legg salat, tomat og agurk på den nederste delen
  • Ta på aioli
  • Legg på pulled pork
  • Legg på barbequesauce
  • Legg på coleslaw
  • Legg den andre halvdelen av burgerbrødet på toppen
IMG 9331
IMG 9335
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *