Pai er enkel og deilig mat som er like god enten den er kald eller varm. Dessertpaier er nydelig, men også andre typer paier. Nå har jeg laget en slags restepai fordi jeg hadde rester av skinke i kjøleskapet. Sammen med løk og noen andre grønnsaker ble dette en deilig middagspai som jeg serverte sammen med salat.
Ingredienser bunn:
- 1/2 dl vann
- 1/2 dl olivenolje
- 3/4 ts salt
- 2 ss revet parmesan
- 2 ts tørrgjær
- 2,5 – 3 dl hvetemel
Ingredienser fyll:
- 2 gule løk i skiver
- 2 vårøk i skiver
- 2-3 fedd hvitløk, hakket
- 1 stilk stangselleri
- 1 stykke kokt skinke
- Smør/ olje til steking
- 2 ts provencekrydder
- 2 egg
- 1 dl melk
- 1 dl kesam naturll
- 2 dl revet ost
Fremgangsmåte bunn:
- Bland sammen varmt vann og olje til fingervarmt
- Tilsett salt, revet parmesan, gjær og mesteparten av hvetemelet
- Arbeid deigen til en glatt deig
- Dekk bakebollen med plast og sett til heving i ca 30 minutter
- Smør en paiform 20-22 cm i diameter
- Kjevle ut deigen slik at den dekker paiformen godt over kanten
- Prikk med en gaffel og forstek bunnen ca 10 minutter ved 200 grader på nederste rille
Fremgangsmåte fyll:
- Rens og del løken i skiver, vårløk i ringer og hakk hvitløken
- Surr løken i smør/olje ved middels varme til løken er myk
- Del resten av grønnsakene i små terninger, ha i pannen og surr videre
- Del skinken i små terninger og ha i pannen
- Dryss over provencekrydder, salt og pepper
- Pisk sammen egg, melk, kesam, salt, pepper og halvparten av osten
Steking
- Legg grønnsak- og skinkeblandingen over i den forstekte paibunnen
- Hell over kesamblandingen og dryss over resten av osten
- Stek videre ved 200 grader i ca 40 minutter til eggeblandingen har stivnet og osten smeltet
- Enjoy!