Fransk landbrød

IMG 9243

Jeg er på ingen måte noen stor brødspiser, men noen ganger må jeg bare ha brød. Så sånn sett er jeg glad for at jeg ikke er allergisk for gluten eller noe annet. Jeg klarer meg veldig godt uten brød i hverdagen, men som nevnt – det finnes også ganger hvor jeg ikke kan klare meg uten.

Jeg klarer meg for eksempel ikke uten når jeg spiser enkelte supper eller gryter, da må jeg ha fransk landbrød. Loff passer sammen med reker, men til supper og gryter må det være noe rusikt og det bør aller helst være hjemmebakt også.

Ikke et vondt ord om enkelte av landbrødene man får kjøpt i butikkene heller, det har dukket opp mange bra bakerier som virkelig satser på kvalitet. Åpent Bakeri er et av dem og ellers er jo Schakendas bakeri i Lom noe helt spesielt, det er som regel hans prinsipper jeg følger når jeg baker. Problemet er imidlertid at det tar en evighet, og da kan det være greit å ha noe enklere og raskere å bruke også.

Når jeg lager landbrød bruker jeg vanligvis ikke oppskrift, jeg bare «slumper» som det kalles, tar litt av det og litt av det til det har passe konsistens. Det er imidlertid et prinsipp jeg aldri fraviker og det er at jeg sper med hvetemelet litt etter litt gjennom hele knaprosessen, ca 15 minutter.

Denne gangen ville jeg bruke en oppskrift, og den fant jeg hos fru Timian. Hun gjør dette annerledes enn meg, bl.a. bruker hun mer hvetemel og hun tar alt hvetemelet i bollen samtidig. Hun sper imidlertid med litt av vannet i stedet. Jeg holder på å lage dette brødet nå og er spent på hvordan det blir i forhold til mine egne.

 

Ingredienser:

 • Ca 900 g hvetemel
 • 150 g fint sammalt rug
 • 1 ts salt
 • 1/2 pk gjær
 • Ca 8 dl vann, ca 20 grader

 

Fremgangsmåte:

 • Ha alle ingrediensene i en bakebolle, men hold av 1-2 dl av vannet
 • Elt sammen i kjøkkenmaskin på lav hastighet i ca 15 minutter
 • De siste 5 minuttene sper du gradvis med resten av vannet
 • Dekk eltebollen med plastfolie og la den heves ca 2 timer
 • Ha litt mel på bakebordey og hvelv deigen ut av bollen
 • Del den i 3 like store deler
 • Form emnene til ovale eller runde brød og legg dem på en bakepapirkledt plate eller i en langpanne
 • Etterhev brødene i ca 1 time
 • I mellomtiden setter du stekeovnen på 250 grader
 • tek brødene i 5 minutter på denne temperaturen
 • Skru deretter ned varmen til 225 grader
 • Stek videre i ca 40 minutter
 • Avkjøl brødene på rist

IMG 9237

IMG 9240

 

Brødet ble vellykket og smakte nydelig 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *