Fastlavensboller med bringebær- og mascarponekrem

IMG 9048

Disse bollene er skikkelig digg, det er denne oppskriften jeg alltid bruker når jeg baker boller. Den stammer fra Morten Schakenda på Bakeriet i Lom, og da er det en selvfølge at de er gode. Hans boller er imidlertid dobbelt så store som mine, jeg skjønner virkelig ikke hvordan det er mulig å spise en hel Schakendabolle, i alle fall ikke hvis den er fylt med krem.

Jeg har oppskrift på fjorårets fastlavensboller HER, og i år prøver jeg meg med en annen type fyll. Bringebær og mascarponekrem smaker helt nydelig, så det anbefaler jeg virkelig. Du kan selvsagt også bruke jordbær i denne kremen. Jeg har også fylt noen med limekesam og lemoncurd, det smaker også deilig.

IMG 9052

 

Ingredienser boller:

Dette gir ca 20 boller, hver på ca  100 gram

  • 1 kg hvetemel
  • 1/2 liter helmelk
  • 150 gram sukker
  • 15 gram salt
  • 15 gram kardemomme
  • 1 stort egg
  • 50 gram gjær (gjerne den røde pakningen som er beregnet på søt gjærbakst)
  • 150 gram usaltet smør i terninger (romtemperert)

Fremgangsmåte:

  • Ha alle ingrediensene utenom smøret i eltebollen
  • Elt på sakte fart i ca 15 minutter
  • Tilsett smør i små terninger
  • Elt videre i ca 15 minutter
  • Pass på at smøret er eltet godt inn i deigen
  • Dekk bollen med plast og la den heve til dobbelt størrelse, 1 – 1,5 time
  • Hvelv deigen ut på bakebrdet og form bollene i ønsket størrelse
  • Sett dem på et stekebrett med bakepapir, dekk dem med plastfolie
  • La dem heve til dobbelt størrelse, 1 – 1,5 timer
  • Pensle bollene med sammenvispet egg
  • Stek dem i forvarmet ovn på over- og undervarme , 180-200 grader, i ca 15 minutter
IMG 9046
 

Mascarpone- og bringebærkrem

  • 1 beger mascarponeost (250 g)
  • ca 3 dl kremfløte
  • ca 60 g melis
  • 1-2 kurver bringebær, eller etter smak
Ha mascarpone, kremfløte og melis i en bolle
Knus bringebærene og sil evt fra frøene
Rør dette inn i kremen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *