Lapskaus har blitt sett på som hverdagsmat i alle år, men jeg synes slett ikke det er hverdagsmat. Den inneholder de samme ingrediensene som gryter og ovnsretter vi serverer i selskap. Grunnen til at den har blitt sett på som hverdagsmat er nok fordi man gjerne tok rester i gryten, man tok det man hadde. Sånn er det ikke lenger.
Lapskaus er i alle fall skikkelig tradisjonsmat på lik linje som fårikål, og minst like god synes jeg. Vanligvis lager jeg vegetarlapskaus, eller grønnsakslapskaus, den finner du oppskrift på HER. Denne gangen får du oppskrift på «ordentlig lapskaus», men oksekjøtt og grønnsaker.Jeg anbefaler at du bruker kokefaste poteter ellers går de i oppløsning.
Om du ikke har oksekraft kan du bruke oksefond eller evt buljongterninger.
Ingredienser:
- Ca 1,5 kg høyrygg (evt bankekjøtt)
- 1 middels stor sellerirot i terninger
- 1 pastinakk eller persillerot
- 2 løk, hakket
- 6 gulrøtter i terninger
- 700 g poteter i terninger
- 1 middels stor kålrot i terninger
- 1 purre i skiver
- 1 neve timian, hakket
- 1 neve bladpersille, hakket
- 8 dl oksekraft
- salt og pepper
Fremgangsmåte:
- Skjær kjøttet i terninger og brun det godt i en panne med smør, litt om gangen
- Krydre med salt og pepper
- Ha kjøttet over i en gryte når det er ferdig brunet
- Tilsett kraft og kok opp
- La det småkoke til kjøttet begynner å bli mørt, ca 1 1/2 time
- Tilsett grønnsaker skåret i biter
- La det småkoke videre på middels varme til alt er helt mørt
- Rør i lapskausen underveis
- Smak til med salt og pepper
- Dryss over hakket persille ved servering
- Serveres med flatbrød og evt tyttebærsyltetøy