Oksehaler er kanskje det mest smakfulle på oksen, men dette kjøttet har nesten «gått i glemmeboken». Det er ganske billig kjøtt og det er i utgangspunktet seigt. Men lar du det bake i ovnen i 6 timer kan du spise det med skje. Og smaken er rett og slett helt fantastisk, det er forresten lukten også.
Dette er mat som lager seg selv på samme måte som lammeskank og osso bucco. Den eneste jobben man må gjøre er å brune oksehalene, ha dem over i en støpejernsgryte, skjære opp grønnsakene, helle over kraft og rødvin. Så settes gryten inn i ovnen på 130 grader og der skal den stå i 6-7 timer. Det er viktig å passe på at gryten ikke koker tørr, så sjekk den innimellom. Spe evt med mer vin eller kraft.
Noe som er litt morsomt er at oksehale begynner å bli trendmat og prisen øker. Det er jo noe man kan forstå, en diger okse på 400 kg har bare en hale så egentlig burde vel halen være det mest kostbare på oksen. 🙂
Oppskriften nedenfor er bare et forslag, man kan nesten bruke hva man vil i denne gryten. Vinen kan også skiftes ut med øl eller man kan bruke bare kraft.
Denne retten smaker godt med enten potetstappe eller kokte poteter, men man kan selvsagt bruke annet tilbehør også.
På bloggen har jeg også en annen oppskrift på oksehale, den finner dere HER.
Ingredienser:
- 2 kg oksehaler
- 3/4 flaske rødvin
- 1/2 liter oksekraft
- 3 gulrøtter i terninger
- 2 stilker stangselleri i terninger
- 1 pastinakk i terninger
- 1 løk i skiver
- 6 fedd hvitløk, hakket
- 1 rød chili, hakket
- 1/2 pastinakk i terninger
- 1 sellerirot i terninger
- 1 boks hakkede tomater
- skall av 1 appelsin (kun det gule)
- salt og pepper
- forskjellige urter (rosmarin, estragon, persille)
Fremgangsmåte:
- Sett ovnen på 130 grader
- Brun oksehalene på alle sider og legg over i en støpejernsgryte
- Surr løk, hvitløk og chili og ha det over i gryten
- Tilsett de øvrige ingrediensene
- Sett gryten i ovnen og la den stå der i ca 6 timer
- Sjekk underveis, tilsett evt mer væske
Server gryten med det tilbehøret du liker best, potetmos, kokte poteter, pasta eller ris.
Bon Apetit !