Oksehale – det beste av oksen


Så var dagen kommet da jeg skulle tilberede oksehaler for første gang. Jeg ble inspirert da jeg leste på Pepperkvernas blogg, og det er hennes oppskrift jeg fulgte. Da jeg var liten laget både moren min og bestemødrene mine oksehaler, og jeg husker at jeg likte det utrolig godt.

Så hvorfor har jeg ikke laget det før, jeg har tross alt hatt eget hus og hjem i ca 30 år. Tja, grunnen er vel at man endrer vaner og stadig vil prøve noe nytt. Man reiser  også mye mer og tar med seg oppskrifter hjem. Det er egentlig synd at de gamle mattradisjonene forsvinner for det ligger mye godt der. Andreas Viestad er også en oksehaleelsker og har skrevet en herlig artikkel om dem, Ta tyren ved halen.

Forberedelsene til retten startet dagen før. Jeg hadde kjøpt kraftben med marg og nå skulle jeg koke kraft. Helte kaldt vann i kjelen så kraftbenene ble dekket og tilsatte salt og pepper. Lot det koke opp og  deretter småkoke i 5 timer.! Men så ble det en flott kraft også, proppfull av smak. Den siste timen tilsatte jeg gulerøtter og løk i kraften.

Og så var det oksehalene sin tur. Først saltet og pepret jeg dem og brunet dem i olje på alle sider. Dette måtte jeg gjøre i flere omganger siden jeg hadde kjøpt masse av dem. Tenkte at de kanskje ble bedre når de ble varmet opp igjen, akkurat som fårikål.


Mens oksehalene ble brunet tok jeg olje i ovnsgryten og surret løk, hvitløk og rosmarin til det ble mykt, men ikke brunt.


Tilsatte rødvin og lot det koke inn en del. Deretter fulgte kraften. Når oksehalene var ferdig brunet tok jeg disse over i gryten og satte dette i stekovnen hvor de skulle leve sitt eget liv i ca 5 timer. Jo lenger dess bedre. Kjøttet skal være så mørt at det faller fra benene.

Ingredienser oksehaler

2 kg oksehaler

6  fedd hvitløk

1 stor gul løk

2-3 kvister frisk rosmarin

salt og pepper

2,5 dl rødvin

5 dl kjøttkraft

Fremgangsmåte oksehaler:

Salte og pepre oksehalene. Brun dem på alle sider i litt olje i en gryte . Ha olje i en annen gryte og ha i løk, hvitløk og urter og la surre to-tre minutter. Hell over rødvinen og kok opp. La koke inn litt før du har i kjøttkraften. Legg i oksehalene og sett gryten i ovnen på 160 grader. Der kan den stå til kjøttet er så mørt at det “faller av” benet, cirka 4-5 timer. Greit å sjekke en gang eller to underveis at det ikke koker seg tørt.

Ingredienser rødvinssaus:

2 ss sukker

1 dl vineddik

1 hakket sjalottløk

5 dl rødvin

1 l kjøttkraft

Smør

Fremgangsmåte rødvinssaus:

Smelt sukker til karamell. Ha i edikk, løk og rødvin og kok inn til det er ca 1 dl igjen. Ha i kraften og kok inn til det tykner. Dette kan gjøres ferdig i god tid. Rett før servering siler du blandingen og monterer med smør til passe konsistens. Smak til med salt og pepper. Ikke la koke etter at smøret kommer i.

Ingredienser  potet- og skorsonnerotmos

Mandelpoteter

Skorsonnerot

Hvitlok

Smør

Rømme

Timian

Litt cheddarost

Salt og pepper

Fremgangsmåte potet- og skorsonnerotmos

Skrell ønsket antall fedd hvitløk, mandelpoteter og skorsonnerot.

Del i terninger

Kok til de er gjennomkokt

Hell av vannet og damp

Mos potetene og tilsett de øvrige ingrediensene

Pepperrotsmør:

Smør og fersk pepperrot som er finrevet, blandes. Du bør ha i rikelig med pepperrot, det skal rive litt. Smak til med litt presset sitron. Legg en skje av smøret oppå kjøttet ved servering.

Hva vi drakk:

Til denne retten måtte vi ha en god og kraftig vin. I vinskapet hadde vi en Brunello de Montalcino Lambardi 1991. Den ble innkjøpt på påskeferie i Toscana i 1996 og har siden ligget og godgjort seg. Jeg har drukket mye god rødvin opp gjennom årene, og denne er blant de beste. Maken til smak skal man lete lenge etter tror jeg. Den passet også helt utmerket til maten.

 

Print Friendly, PDF & Email

4 Comments on “Oksehale – det beste av oksen”

  1. 1l kraft + 5dl vin i sausen? Hvor mye ferdig saus skal det gi etter hvor lang koketid? Og i mosen skal det skonrokk som i kavring? Jeg vegrer meg litt for å gå på denne, gitt….

    1. Har glemt å rette det opp, det skal jo selvsagt ikke være skonrokker, men skorsonnerøtter. Kan sikkert bare kutte ut det også.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *