Denne kaken blir aller best når den lages med norske, litt syrlige epler som ikke er skrelt før steking. Skinnet på de norske eplene er så sprøtt og fint, ikke seigt som på de importerte.
Vi har dessverre ikke eplehage, men hva gjør vel det når vi kjenner folk som har det? De kommer til og med uoppfordret med nyplukkede epler, og da blir jeg så glad at jeg bretter opp ermene og setter i gang med forskjellige eplesysler.
Helt ærlig, denne eplekaken er den beste jeg har smakt noensinne. Jeg baker sjelden kaker rett og slett fordi jeg ikke er noe glad i dem, men det hender at jeg lager eplekake. Og gjærbakst synes jeg er gøy å holde på med.
Men altså denne kaken, den smaker friskt og litt syrlig, ikke emment og søtt slik jeg synes eplekaker ofte gjør. Jeg synes også kaken smaker best helt kald med vaniljekesam pisket opp med litt kremfløte ved siden av.
Oppskriften fant jeg på den fine bloggen til Fru Timian.
Oppskriften nedenfor passer i en liten springform på ca 24 cm. Dobler du porsjonen fyller du en liten langpanne.
Ingredienser:
- 125 g smør
- 125 g sukker
- 125 g hvetemel
- 1 ts bakepulver
- 1/2 ts kardemomme
- 2 egg
- 1/2 boks vaniljekesam (ca 1,5 dl)
- 2-3 epler
- 2 ss brunt sukker
- Evt litt kanel (jeg bruker ikke det)
Fremgangsmåte:
- Sett stekeovnen på 180 grader
- Kle springformen med bakepapir
- Ha romtemperert smør og sukker i kjøkkenmaskinen/ miksmasteren og pisk til en luftig masse
- Bland hvetemel, bakepulver og kardemomme sammen i en bolle
- Bland eggene sammen i en annen bolle
- Tilsett melblandingen og eggene vekselsvis i sukker- og smørblandingen
- Rør det hele godt sammen
- Hell røren i formen
- Bruk en slikkepott for å fordele røren utover i formen
- Hell over vaniljekesam og fordel den jevnt over deigen
- Bruk helst litt syrlige norske epler, det er absolutt best
- Disse eplene skal du ikke skrelle (utenlandske epler skreller du)
- Fjern kjernehusene
- Skjær dem i tynne skiver
- Fordel eplene oppå kesamen
- Dryss over brunt strøsukker
- Stek kaken på nederste rille i ovnen i ca 1 time
- Sjekk med en pinne om den er gjennomstekt
- Avkjøl kaken helt før du smaker på den
Ovner er forskjellige så det er mulig du må justere temperaturen noe på slutten av steketiden eller endre steketiden med noen minutter
«Nydelig eplekake med vaniljekesam» svarte absolutt til forventningene. Syrlig og god med norske epler som jeg slapp å skrelle. Enkel å lage og vaniljekesam gjorde susen. Anbefaler andre å prøve denne oppskriften!
Så koselig at den falt i smak, Kirsti 🙂 Tusen takk for positiv tilbakemelding <3<3