Reker i hvitløk – Gambas con Ajo

IMG_6520.jpg

 

Denne retten har vel 90 % av Norges befolkning spist. I «gamle dager» var det veldig eksotisk å spise det når man var på ferie i Spania, men nå får man det overalt. Men det betyr jo ikke at det ikke er godt, det smaker fortsatt helt nydelig synes jeg. Jeg har laget mange utgaver av Gambas con Ajo opp gjennom årene, det er jo bare å velge forskjellige ingredienser i sausen så smaker retten annerledes enn forrige gang du laget den.

Mange steder får man scampi i denne retten, men ikke hos meg. Jeg er ikke glad i scampi og jeg liker heller ikke at  oppdrettsscampi er en miljøversting.

  • Scampi importeres fra tropiske land, i hovedsak fra Sørøst-Asia (Bangladesh, Vietnam, India, Thailand, Malaysia, Indonesia) og produksjonen foregår enten i oppdrettsanlegg eller på reketrålere. Begge deler er problematisk for miljøet. Oppdrettsanleggene ødelegger store arealer med mangroveskog blant annet. WWF har rødlistet all scampi på sin liste over sjømat.
  • Så jeg oppfordrer alle til å stryke scampi fra handlelisten og heller kjøpe norske reker til denne retten. Du kan godt kjøpe frosne reker, men hermetiske reker smaker ikke så godt synes jeg.
Ingredienser 4 personer:
  • Ca 700 g reker med skall, gjerne frosne
  • 1 løk, finhakket
  • 10  fedd hvitløk, finhakket (du kan selvsagt bruke mer eller mindre)
  • 1 rød chili, finhakket
  • urter, gressløk, estragon og bladpersille
  • 1,5 dl hvitvin
  • Olivenolje
  • 50 g smør
  • Saft og skall av 1/2 sitron
  • 1 dash hvitvinseddik
  • 1 ts sukker
  • Noen dråper tabasco
  • Salt og pepper
  • Smak til om det trengs mer krydder
  • Tilsett evt 1 buljongterning

Fremgangsmåte:

  • Rens rekene og sett til side
  • Ha løk, hvitløk og chili i pannen og surr til det er blankt
  • Tilsett hvitvin og resten av ingrediensene bortsett fra urtene
  • La det surre på platen i ca 10 minutter
  • Tilsett urtene og surr videre et par minutter
  • Legg saus og reker i små serveringsskåler som på bildet
  • Sett i ovnen i ca 5-10 minutter til du sr at det begynner å boble
  • Viktig at det ikke står for lenge, da vil rekene bli seige

 

IMG_6521.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published.