Mammas karamellpudding

IMG 2565

Karamellpudding er også en dessert jeg er oppvokst med, men den har fulgt meg hele livet. Jeg har laget den mange ganger og blir aldri lei den. Det er vanskelig å mislykkes med denne desserten tror jeg, det har i alle fall aldri skjedd meg.Vi spiser den alltid i forbindelse med julen – hvert år. Som nevnt i et annet innlegg denne uken så blir jeg stadig mer opptatt av å ta vare på tradisjonene og samtidig prøve ut nye matretter fra inn- og utland.

Karamellpudding er jo ikke en spesiell norsk dessert, jeg har spist den mange steder rundt i verden hvor den heter flan eller creme caramel. Den har også mange “slektninger” som f.eks. pannacotta, creme catalan og creme brulee.

Ingredienser:

  • 75 g sukker til formen
  • 50 g sukker til puddingen
  • 2 dl kremfløte
  • 4 dl helmelk
  • 1 vaniljestang, helst fra Jacobs hvis du ikke har en som er enda bedre
  • 4 egg
  • Pisket kremfløte til pynt

 

Fremgangsmåte:

  • Sett stekovnen på 200 grader
  • Ha sukkeret i en kjele og smelt langsomt over ganske svak varme
  • Ikke rør i sukkeret før det har begynt å smelte, da klumper det seg
  • Når sukkeret har smeltet heller du det forsiktig over i formen
  • Drei på formen slik at karamellen også kommer opp langs kantene
  • Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene
  • Kok opp fløte, melk og sukker sammen med frøene fra vaniljestangen + selve stangen
  • Avkjøl blandingen
  • Når blandingen er avkjølt rører du forsiktig inn sammenpiskede egg
  • Sil blandingen over i en annen bolle
  • Hell den silte blandingen over i formen
  • Sett langepannen i forvarmet ovn og hell på varmt vann til pannen er 3/4 full
  • Sett formen med karamellpudding i ovnen og skru ned varmen til 125 grader !
  • La puddingen stå i ovnen til den har stivnet, ca 2 timer
  • Den skal kjennes fast når du trykker lett på den med en skje
  • Avkjøles til neste dag
  • Hvelv puddingen på et fat med en liten kant (for at karamellsausen ikke skal renne ut)
  • Prøv å sile sausen for at det skal se penere ut
  • Pynt med pisket krem eller server kremen ved siden av

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *