Karamellpudding er også en dessert jeg er oppvokst med, men den har fulgt meg hele livet. Jeg har laget den mange ganger og blir aldri lei den. Det er vanskelig å mislykkes med denne desserten tror jeg, det har i alle fall aldri skjedd meg.Vi spiser den alltid i forbindelse med julen – hvert år. Som nevnt i et annet innlegg denne uken så blir jeg stadig mer opptatt av å ta vare på tradisjonene og samtidig prøve ut nye matretter fra inn- og utland.
Karamellpudding er jo ikke en spesiell norsk dessert, jeg har spist den mange steder rundt i verden hvor den heter flan eller creme caramel. Den har også mange “slektninger” som f.eks. pannacotta, creme catalan og creme brulee.
Ingredienser:
- 75 g sukker til formen
- 50 g sukker til puddingen
- 2 dl kremfløte
- 4 dl helmelk
- 1 vaniljestang, helst fra Jacobs hvis du ikke har en som er enda bedre
- 4 egg
- Pisket kremfløte til pynt
Fremgangsmåte:
- Sett stekovnen på 200 grader
- Ha sukkeret i en kjele og smelt langsomt over ganske svak varme
- Ikke rør i sukkeret før det har begynt å smelte, da klumper det seg
- Når sukkeret har smeltet heller du det forsiktig over i formen
- Drei på formen slik at karamellen også kommer opp langs kantene
- Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene
- Kok opp fløte, melk og sukker sammen med frøene fra vaniljestangen + selve stangen
- Avkjøl blandingen
- Når blandingen er avkjølt rører du forsiktig inn sammenpiskede egg
- Sil blandingen over i en annen bolle
- Hell den silte blandingen over i formen
- Sett langepannen i forvarmet ovn og hell på varmt vann til pannen er 3/4 full
- Sett formen med karamellpudding i ovnen og skru ned varmen til 125 grader !
- La puddingen stå i ovnen til den har stivnet, ca 2 timer
- Den skal kjennes fast når du trykker lett på den med en skje
- Avkjøles til neste dag
- Hvelv puddingen på et fat med en liten kant (for at karamellsausen ikke skal renne ut)
- Prøv å sile sausen for at det skal se penere ut
- Pynt med pisket krem eller server kremen ved siden av