Tilslørte bondepiker

 

 

IMG_8966

Dette er virkelig en god og gammeldags dessert som jeg ikke har spist siden jeg bodde hjemme hos foreldrene mine. Jeg har i alle fall aldri laget den selv før nå. Jeg vet ikke hvorfor for desserten smaker jo nydelig, men det er vel fordi det kommer stadig nye ting man har lyst til å prøve ut. Derfor forsvinner mye av det gamle i glemmeboken. Men nå skal det ikke gå så lenge før jeg lager det igjen. Jeg synes det er morsomt at gamle mattradisjoner blir tatt vare på, og prøver egentlig å kombinere det gamle med det nye på denne bloggen.

Ingredienser

  • 3-4 epler, gjerne de grønne
  • 6 ss sukker
  • 1/2 dl vann
  • 2 ss usaltet smør
  • 6 ss knust sukkerkavring eller brødrasp
  • 1 ts kanel
  • 3 dl kremfløte

 

Fremgangsmåte:

  • Du bør helst lage eplemos først, men kan også bruke den ferdigkjøpte
  • Men hvis du lager din egen gjør du slik:
  • Skrell eplene og ta ut kjernehuset
  • Del eplene i terninger
  • Ha epleternigene i en kjele sammen med 4 ss av sukkeret og alt vannet
  • Kok til eplene er helt møre og begynner å mose seg.
  • Avkjøl epleblandingen
  • Knus sukkerkavrringen, bruk gjerne et kjevle
  • Smelt smør og resten av sukkeret sammen i en stekepanne
  • Tilsett den knuste sukkerkavringen eller brødrasp og fres det godt
  • Krydre med kanel
  • Avkjøl
  • Pisk kremen luftig
  • Anrett epler, krem og sukkerkavring/brødrasp lagvis i skåler/ glass, så mange lag du ønsker
  • Serveres umiddelbart

IMG_8937

 

Variasjon:

I stedet for knust sukkerkavring eller brødrasp kan du bruke knuste pepperkaker. Det gir en litt “julete” vri på desserten. Du kan også bruke nøtter som du vender i smeltet sukker i pannen slik at de blir karamellisert. Det er snadder det ! Og jul er det jo bare en gang i året.

 

 

 

 

 

 

 

 
  •  

 

Print Friendly, PDF & Email

One Comment on “Tilslørte bondepiker”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *